Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Friday, December 31, 2010

Year 2010

its a schedule post readers.

its time to wrap up year 2010 and open new book for 2011. how is it feel?

gementar. and exciting.

yes, thats what i feel at the moment, knowing that im getting married in february 2011 since one year back..hearing the word 2011 can trigger me smile from ear to ear.. knowing how much im expecting you, 2011!..

oh.. sorry, this post was not meant for 2011, but 2010. hahaha!

my wish list for 2010, was none!haha.. i dont practice to have one. i recalled, i got one wish list..in 2009.. or was it 2008? haha... to some people wish lists are their drive to success, but not for me..

my last wishlist, i remember i got few items inside it. funny me.. all were about my dslr, named Mike.. his lenses, tripod, filter.. to name it. alot.. i wanted to hv a complete set of it.. i even bought dry box for Mike to sleep during off day. merata merayau mencari...i dont know. for me the wish list is killing me.. i keep wanting to fulfill it, until i realize its already beyond my capacity. so after that, i dont have one.not anymore. hakhak.

buat apa torture yourself.kan? *as for me lah*

i really hope 2011 is something not about the wishlist whatsoever but me becoming his wife. insyaAllah. untuk kesabaran yang both of us curahkan sepanjang we're together. dari 6tahun lepas sehingga all the wedding preps thingy..2011, i want new sinar!

lets just hope, 2011 is something. and 2010 wasn't nothing!

my 2011 plan:

1. get married.
2. be a good wife.
3. learn new thing about investment. << style="text-decoration: underline;">

this is not my wishlist, if u understand me clearly. haha

Goodbye 2010, welcome you 2011!

Tuesday, December 28, 2010

*TIPS* whitestudio prewedding

i dont have much to share, tapi bolehlah kalau nak dibuat panduan for your own good nanti.

1. Play with props: banyakkan menggunakan props kalau kita ni jenis kaku, and kurang pandai pose. pose tu akan bantu cantikkan gambar. and menampakkan gaya bersahaja. kasut pun boleh jadi props ok? hee hee

2. but then, harus di ingat, not too much!untuk whitestudio prewedding 4 to 5 props should be more than enough, considering the time-frame is less than 2 hours,kan?

3. communicate with the photographer, tell them untuk apa props itu, imaginasi pose bagaimana yang ada dalam fikiran anda. and how you want to act with all the props.

4. not to forget, senyum. or laugh. give ur senyuman paling ikhlas.walaupun time tu fikiran tengah kusut dengan segala jenis masalah. for 2 hours.. lupakan sekejap..and senyum sepuas-puasnya...

5. be bold! use outstanding colors. nama pun whitestudio kan, definitely everything will be white. so pilih lah warna-warna yang menaikkan seri ceria. 100% contra dengan white...my personal photography opinion, dont use color yang tiada contrast dengan background like white for eg. or any pale color. be dare, and try to use different colors.

6. cuba tampilkan karektor anda dalam satu/dua photo. kalau lebih pun ok!

7. last, have fun! enjoy it to the max

8. and what most important, choose the right photographer, how can we know hes the right one or not? base on his portfolio u can do the judgment. rajin-rajinkan diri to go through his portfolio, tengok dia jenis suka tangkap gambar yang bagaimana. whether hes creative, moments, candid, natural or etc. a good photographer is someone who can listen to what you want, and elaborate it to what you imagine. and jangan malu to seek for helps from people yang betul-betul tau pasal photography. these type of people are able to judge the quality of the photo.insyaAllah. and terimalah kritikan/pendapat orang lain seadanya. jangan pulak dah mintak pendapat, then condemn kata orang jealous pulak. susah lah camtu kan? :p


Sunday, December 26, 2010

Miss B

we need to scarify something, to get some other thing (better barangkali)

that was what i did today. i've always wanted bunga yang berjuntai-juntai tu. not for pelamin, but to be used for arch.

but then, due to some problem, i changed my pelamin decorator to Miss B. and i let go arch cantik manis with bunga berjuntai-juntai from Miss A together with her pelamin. but i dont see it as big issue here. lantaklah,

tak semua apa kita nak dapat.

boleh dapat kalau kau jutawan.

kalau aku jutawan pun, belum tentu aku nak berhabis sakan.

ok sudah! tu bicara hati aku aje. jangan dilayan.

im indeed happy for turning back to Miss B, i've always wanted her to do pelamin for me..insyaAllah.

hope and pray for the best.

dulu aku suka sangat serabut kan kepala, dengan benda yang aku nak. itu dan ini. but ever since ayah sakit. i just dont give a damn pun dengan masalah-masalah lain. i take it easy, and resolve it as fast as i can. and alhamdulillah Allah is with me, no matter what.

i really love you ayah. get well soon. amin..

there is no such thing as sebesar-besar ujian sebelum berkahwin (for me), other than melihat your own parents ditimpa kesusahan/kesakitan.

bye all!c u when i blog again.

Quote:Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.

Friday, December 24, 2010

pre wedding:whitestudio

akhirnya, gambar dalam genggaman ku!


photographer: creativelitebox
you can contact Faezah to set for appoinment 019-2832820.
price very very reasonable. rm200 per session.
make up: done by winnie from Jantzen Salon Alamanda
rm60 for day makeup, and additional rm20 for eyelashes.
theme: country look


presenting to YOUUUUUU.

US


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.






highly recommended!!


Wednesday, December 22, 2010

57 days

ok...sudah tak mampu bernafas, tapi masih sempat tukar pelamin decorator..haha.

cukup itu shj dulu... bizi....

Monday, December 20, 2010

lotsss more to go

kertas krim yang telah berjaya menjadi sampul. wehoooo

jangan pernah bersedih atau down. di saat hujung preps, banyak pulak benda nak kena buat yang tak disangka-sangka..

contoh kena lipat sampul kad jemputan sendiri!!!!!

grgrggrgr.....

nasib baik atas pertolongan famili-siblings,mak,and kak ipar. berjaya ok lipat 1000++ kertas jadi bentuk sampul surat.

biasalah, dorang akan bebel cakap, ko ni.. apsal pilih sampul camni. tapi bebel pun tetap tolong! hakhak.. heyhhhh..kalau nak harap aku sorang, tak terbuat kots.

OK. bukan pilihan aku sampul camni. dia bagi sekali dalam pakej...hehu~

nanti aku bawak balik goody bag and ribbon pulak, agak2 dorang nak layan tak? haha.

abes office hour tadi, stay back utk tebuk lubang tq tag. sampai naik pitam2 lah aku dibuatnya. lame sgt berdiri kan. hehe. tapi xpe. demi majlis kahwin sendiri...

so malam ni akan start secara perlahan-lahan mengikat riben and tq tag. goody bag?? girlfriends buat pulak.sorang 1 pack.. mulehhh??

tangan kite sakit la awak... :P

Friday, December 17, 2010

today.

what i did today?

1. collect my wedding cards from vendor. i love it to bits. thank God i hire her in the first place. Nanti cerita lagi...i want to dedicate one special post for her! wahhh

2. Both of us went to kedai perabot today. to look for one console table. i managed to find one with price tag rm199, after further discount i get it for rm180. nasib baik aku tak pandai-pandai beli masa jumpa yang rm400 hari tu. coz i really thot, rm400 is cheap already. tapi over budget. so let just assume i cant afford to have console table for decorating purposes. :p

but then, this one shop is having SALES for their new opening, or was it Y.E.S? entahlah, lantak. asalkan sales, kan? i also book for dressing table sebab jatuh hati sangat2... gile..padahal poket kopak. takpe, aku book the price sahaja. tahun 2011 baru beli, bole?set bilik tidur pun very very reasonable price. dont look for kayu jati lah.. nyatuh ke kan... but u can find solid wood with the reasonable price here. kelentong cakap ko nak kahwin, padahal memang nak kahwin pun! kot dia nak bagi further discount :p

adalah sikit-sikit aku regret sebab dah terbeli terbook katil lama duluuuu. tapi aku diamkan je, kang MF lesing aku... haritu kepochi sangat, nak tak dan2. biasalah kalau tengok harga 100, orang slash jadi 60... mau aku tak terliur...??

selepas tu. ingat saje nak ronda-ronda kedai electric sebelah. nak usha-usha je ok!!

dah sangkut. kitorang booking pulak barang elektrik. nasib booking as low as rm50. bole lah ko nak booking barang 10ribu pon.. tapi idak lah aku naik gila book sampai 10ribu punya barang.. mau MF piat telinga aku tarik keluar kedai...

ok, sila lah aku berhenti singgah-singgah kedai. silap hari bulan, habis simpanan kawen pupus aku dok bayar booking. grgrrggrgr...

itu aje. nak kongsi kegembiraan hari ini. hari yang besh!

Wednesday, December 15, 2010

Monday, December 13, 2010

DIY lagi

last weekend, walaupun busy sikit berjaya siapkan 2 diy.. big claps to own self.

pertama, berjaya menahan telinga menadah segala kritikan dari adik beradik. oh biasalah, diorang lah yang paling honestkan dalam dunia ni..

tapi bila explain. semua pun paham. walaupun adalah kutuk-kutuk jugak. tapi aku akhirnya malas nak layan. suka apelah nak cakap. biasalah adik beradik lelaki, pantang kita nak berseni sikit, kutuk. lepas maghrib dah siap. hehe. kejap aje buat.. bahan-bahannya dawai rm1 tu aje. jimat and murah...

second diy, buat guna photoshop aje. pukul 11 malam start and habis pukul 1 pagi. alhamdulillah settel dah..tunggu sajork output 2nd diy ni, sebab baru je hntr kedai tadi.

sekarang in progress menebuk lubang 1000pcs paper bag and gunting riben.. grgrggr...kalau 1 hari dapat siapkan 100pcs, meaning 10 hari siap semua! come on!!!

Thursday, December 9, 2010

honeymooners' shirts

bukan hornymooners' shirts.. :p
hye all!!

hari ni ada berita buruk sikit. but then, berita buruk ditutupi oleh berita baik. kalau hari-hari melayan berita buruk, mau blog ni korang jumpa sumpah seranah aje.

so let it pass. malas nak layan.

berita bestnya, cuti kahwin dah approveddddd... yehooooooo! sorak ombak untuk bos yang sangat efficient approve cuti! :p submit application satu minit before pergi lunch, balik lunch tengok dalam online system, no more pending approval... approvedddd!

in total cuti selama 23 hari, inclusive sat&sunday lah kan. bos boleh pejam mata aje approve..waa sayng lu lah bos!! hohoho.. actually my company memang bagi 10days leave for marriage. tak kisah nak guna bila dalam setahun tempoh berkahwin, but definitely 1x seumur hidup ;))

im so happy..i can escape from one big project launching on february! *jahat!* but ofcourse, programming part is not something that i can avoid.

back to main tajuk...i suka sangat couple shirt ni. idea very fresh and creative..boleh pakai sepasang dengan hubby time honeymoon. orang yang jeles memang akan cakap kita poyo, sila abaikan.. :p

silalah beli korang!


Wednesday, December 8, 2010

henna

perkara yang tidak pernah aku sibukkan sepanjang preparation,

masih belum terlambat bukan?

inai. i really need to find one, yang boleh datang ke rumah. with not so high cost.. ada ke orang boleh lukis inai dengan harga less rm100?

jangan tampar muka aku! :p

aku serius ni.

dah saat-saat hujung, 1sen pun berharga tau!

spa cendana dekat rumah tu, boleh lukis inai tak?

[updated] inai cendana spa starts from rm60. sok nak call tanya! apelah sangat kalau datang rumah aku, yang boleh tiba dengan berjalan kaki tu kan?

http://www.cendanaspa.com

Tuesday, December 7, 2010

catering

alhamdulillah, both me and mak dah finalize on catering pagi tadi. they came to our house to discuss on everything.

despite ayah is being hospitalize again, kami terpaksa meneruskan plan asal nak jumpa caterer, tak mampu menangguh lagi. we hire the same caterer masa along kahwin dulu. harap-harap semuanya ok, especially kesihatan ayah.

sigh.

banyak betul dugaan orang nak kahwin kan? tapi kenalah redha and sabar dengan semuanya.

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Monday, December 6, 2010

pre wedding kami

macam kenal tak?

we did our pre-wedding yesterday, i was too excited, and upload the only photo i got once i reached home. gileeee!

we're both kaku.keras tak reti acting. nasib the photographer and wife sangat-sangat supportive and selalu bagi idea..its been a while kami planning for the photo shoot,

aku memang nak sangat ada pre-wedding, sebab we're never get engaged. there were no special photo for special moment like that. and i used to take others' photo, but i couldn't find a proper photo of us-sebab takde orang ambil gambar kitorang.memang sepanjang bersama tak pernah ada gambar yang cantik together.sedehkan? =(

proper di sini, bukan gambar tak senonoh ye.hehe. but technically a proper photo in photography :sharp, true colors, with emotions *walaupun acting je pun*,and gambar cantik. too bad, sendiri collection takde such photo. but not so bad, i can find one yang boleh merealisasikan impian sendiri..dapat jugak bergambar together as a couple. hikss

few months back, aku survey what is the best theme for indoor photoshoot.. and finally i came out dengan idea di kepala, country look theme!ohohoho.agak jenuh mencari baju yang sesuai, only last week baru jumpa. tapi naseb jumpa kan. hikhik!

i never fancy outdoor pre-wedding, yang ada macam-macam costume. sebab, lepas kahwin nak outdoor lagi..so cukuplah kot!..no offense, own preference. so i opted for indoor sahaja-whitestudio. the pricing is much moreeeee affordable...

what i like about this photog, subuh-subuh dia dah tanya kitorang prefer gambar macam mana, boleh pegang-pegang ke tak.

i really cant wait for the photo!!! eksaited nehh...i will post in details berserta gambar nanti ye!

p/s: baju nikah bermasalah lagi. huhu, akhirnya air mata aku jatuh jugak setitik dua. never say it is easy and jangan exaggerate sampai nak nangis2 , it never been easy for me...huhu

Sunday, December 5, 2010

teaser pre wedding :p


wahhh..

pre wedding pun nak teaser, paling gedix!

managed to pujuk the photographer to giv us satu gambar, fresh dari kamera. heehee!

love this photo, million thanks to Mr photographer and wife =)

Monday, November 29, 2010

Hanya pasal wedding!

1. both of us are ready for our pre-wedding! baju dah beli. props also done. make up booked! harap semuanya ok...

kalau buruk, tamo share sini. sekian :p

2. pelamin @ seremban. met the vendor, located at seremban juga, together with future sis in law. hehehe...


memang nak update ringkasssss, kurang punya masa...

its 80 days left!!!!

Wednesday, November 24, 2010

Ruddin Nilai II

Salam semua..

entry ni susulan aku kerap menerima email bertanyakan pasal ruddin nilai, post yg ni. sampai kadang2 ada yang mungkin aku terlepas pandang, tak berbalas. jadi entry ni khas buat yang nak servey2 tentang ruddin nilai..

since aku ni pernah sekali aje sampai ke ruddin nilai, so exact location macam blur2 sikit.. tapi seingat aku, ade kedai emas zhulian..die dkt area tu...

harga yg die quote aku haritu..untuk benda-benda di bawah ni:

- pelamin nikah (artficial flowers)
- 3 panel pelamin sanding (fresh flowers)
- 2 hand bouquet (fresh flowers)
- arch
- red carpet
- sepasang baju sanding full accesories

with RM5000.00

harap dpt membantu korang semua ye ;)

Monday, November 22, 2010

2-3 bulan sebelum

wahh, lately macam dah satu kegemaran aka hobi plak nak buat checklist ni. hehe...bukan ape...nanti after 1 month kahwin, tengok balik..bole teringat perasaan yang ada time ni. syiok ke..tak syiok ke..up ke..down ke...

1. dokumen kebenaran berkahwin.

-MF submitted to pejabat agama Seremban, exactly 3 months before majlis. will have to wait 3 hari berkerja to get surat kebenaran. now only i know, their procedure is much simpler, just get surat akuan bujang and isi borang then submit. tak payah bawak 2 orang saksi macam selangor ok.. :P
- my part will only start after MF handover everything.

2. outfit nikah, sanding, bertandang.

-nikah: first fitting 20 december. tak saba ok. hari-hari menghitung hari :P. baju melayu MF dah sebulan lebih Omar Ali peram, tak tau dah jadi jeruk kot sekarang... *larikkkkkk..*
i thot the deal is 3 weeks, entahlah. but surely end of december takde...siap aku pegi senseng lengan baju kat alamanda tu..
-sanding @ my home : first fitting mayb end of december. tidak mengharap setinggi gunung. serious..harap semuanya ok. kalau tak ok, aku dah tiada duit nak kasi ok. so enuffff..
-his side: sudah lama settle. hehe.. i managed to get kebaya yang i dream of.. read dis. the color to me is cream base and gold beads, tapi RKM cakap its peach and gold. whatever..as long as it is gold :p

3.pelamin
-nikah: its like aku berserah, entah. i dont knw what is the correct term for this. pendeknya, malas nak kisah. buat masa sekarang lah!. tungguu january..kalau masih tak kisah, sila piat telinga i... heeee~
-sanding: same vendor as baju. harus suruh akak tu sketch masa fitting nanti.
-bertandang: belum adaaaa!!! sedih...

4. barang hantaran & gubahan
- 99% done... wahhh, ayat nak kasi gempak aje. tinggal satu aje lagi barang untuk MF. tunggu january. kasi MF servey puas-puas dulu...pastu telan air liur puas2, sebab budget aku ciput aje! haha
-decorator: met her on last weekend. settle! very very reasonable price. wink... but the outcomes, tunggu dan lihat..

5. catering
-nikah: my aunt will be ketua chef. walawehh..its purely pahang foods ok.. i really cant wait for that. ops, both of my parents are from pahang, made me grew up with all pahang dishes yang sangat nyummmisss..me berdarah selangor but berperut pahang.
-sanding: amik semula caterer time along dulu..have no idea what is going on. huhu. already suruh mak to book, but both parents are currently busy.
-bertandang: tidak campur tangan. but i heard its settle...

6. doorgift *sila gelak guling-guling*
- nikah
  • i dont what is the status of tempahan yasin aku... last emailed was, 80% siap, and suruh pilih cover...
  • paper bag in progress
  • tq tag dah design tapi belum print.
- sanding
  • vendor found, bulan 1 baru order in bulk.
  • 1000pcs goody bag bought.
  • belum ikat ribbon to the goody bag, sebab belum ada TQ tag, but this round bukan salah aku.. aku buat utk nikah aje. hehe.
  • favor VIP dah servey semalam. but belum decide.
7.lain-lain
- pre wedding preps in progress.
- kad kahwin dah tak tau apa cerita.
- vendor cake, found!
- rumah kami tak dapat kunci tahun ni. ok benci! *emo sat*



itu sahaja dulu. papai!

Sunday, November 21, 2010

For The Rest Of My Life



Another great song from Maher Zain. it's A MUST song for our wedding.It touches my heart & soul every time listening to his music!

MF, sila pasang di rumah anda nanti. :p

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

I know that deep in my heart



Saturday, November 20, 2010

being secretive

i just need someone to talk to. its roughly 2months plus from the wedding date.

and out of sudden, i face so many difficulties to get everything done correctly. mom is busy with all the cucu(s), which she was getting another one same day as my birthday on 5th nov..as she also busy with all school works, and everything. its very hard for me to talk about my wedding with her. the conversation will only last up to 5 minutes, paling lama. and then they passed with other stories to talk about.

haihh...im the third one getting married in the family. mayb the whole family is well-trained with the wedding thingy already. :p

to be true, i suddenly feel tired. i know, its my wedding and i shouldnt feel that way. i need someone to talk to, definitely, MF will always be my mangsa.

MF is a secretive person, he knows me well enough compared to anyone else. whatever i told him, he will keep to himself. its not to my liking, when everyone knows whats my plan on this, on that.. like seriously, when i told A something, i dont expect to hear it back from B. that is me, im a very secretive person, to be honest..

pilih orang untuk bercerita, thats the only way to resolve everything.

oh, i also dislike bad-mouthing/komen tak membina!

sangatsss...

im kind of person. yang tak suka orang komen lebih-lebih. not because, aku kepala batu, or kepala lebih keras dari batu. it just i dont like it.

contoh situasi A,
i met the designer and i have everything ready in my mind. angan-angan tak sudah! he suggests ..this and that, yada..yada...improvise my idea.

this way, its acceptable for me.

contoh situasi B,
i bought a bag (sbg contoh) and the bag color is white. tetiba orang komen, kalau aku tak beli beg ni. kaler putih aku tak suka...

its u who dont like it. just keep it to urself. ok?

bila kena macam ni, most of the time aku tiada hati dah nak pakai barang aku beli tu. so its more or less aku termakan jugaklah dengan kata-kata tu, kan?

sila bezakan. bagi pendapat and mengomen!

Thursday, November 18, 2010

pelamin

im a still looking for pelamin decorator now.

both pelamin for my side, settled. only now left for MF's side yet to book. At first, right after i paid deposit for nikah pelamin, we suddenly decided to take the same person for pelamin nikah and pelamin at his side. more to, malas dah nak mencari. :p

plus, her works sangat-sangat mencuri hati aku. i emailed, and sms her few times, talking about the same thing. ask for quotation. but my final email, was not being replied. that was few months ago. as i thot, i already have her for my nikah, she might as well reserve a slot for me for bertandang, considering we emailed & texted each other berkaitan pelamin @ bertandang.

until i texted her again last two day, to double confirm. to my shock. she was fully booked!!!

ok, memula memang terkejut. a bit geram. tapi malas lah nak kecoh-kecohkan keadaan. and now, im in rush to look for pelamin decorator.nasiblah aku sms dia, kalau pakai assume she reserved a slot for me, x ke naya!huhu..

she minta maaf banyak kali. but for me, aku takdelah marah sangat pun dengan dia. because, kitorang pun salah jugak dekat sini, where i only sms her, saying that i confirm nak ambil dia, 2 hari lepas. all these while, hanya mintak quotation. and i believe, these are just one of my wedding hiccups. mana ada wedding yang perfect, eventho u've tried ur best. mesti ada punyaaaa...

and we believe we still got ample time to look for replacement.

so far, pelamin decorator aku berkenan. either not available, or the transportation charge sahaja rm1500, or Seremban is not under their coverage.

so, seeking help from u guys, kalau ada pelamin decorator yang besh and ok, pliss pliss pliss let me know. but jangan la suggest those big names. ngi, arjuna,dicky... its over the budget...

kerjakahwin did a great job again. cantik sangat2.

preferably, pelamin decorator yang bole buat bunga kembang semangkuk camni..i really need to find one..!!

Monday, November 15, 2010

Menanti

salam semua...terpanggil untuk berkongsi lagi ni. when i first dengar lagu ni, dekat hotfm refleksi. sedih sgt dgr, rasa diri dah jauhhh tersasar...

and then, i share dkt my fb.... lama-lama lupa semula.

semalam, pergi cari kertas..kedai buku tu pasang lagu ni...

semoga kita smua ambil pengajaran dari lagu ni, insyaAllah.

take care all~

tajuk lagu: menanti di barzakh.

Friday, November 12, 2010

sudah!

hye korang!!

thanks for ur support+comment pasal baju nikahpost ini,

and doakan smua nya ok ye..i still got time, to fix this. insyaAllah... *mohon dengan amat*

the person is very famous among bloggers. some had a good review about her.

but what happened to me, is something i cant tolerate anymore. because i have to bear with her for almost 6 months, but i end up with nothing. harapan berkecai duit melayang..

but if u really wish to know who the person is, *not my purpose to destroy her business* but, for u to learn a lesson on this, mane tau lepas ni kena deal dengan orang macam ni kan?? but hope, not!

drop me ur email here darlings!

oh, kalau nak tau. sebelum aku blah, sempat akak (assistant kedai) tu perli aku..

"cian awak kan... majuk eh?"

"haah..makan hati"
dengan nada sebal. sori la wehh nak dgr jwpn baik2 dr aku!

teros ko sentap dengan jawapan aku. oh lupa. knowing that im coming over around 12 lebih, she
(the owner) escaped from me , by going out from the kedai.

p/s: masih terbau-bau rumah designer tadi kat hujung hidung....hurmmmm... doakan kelancaran ye! i will insyaAllah, share in details, bila dah sedikit tenang nnt.



Thursday, November 11, 2010

big NO!

i was so unlucky.

i should by right listen to my heart.

sekarang, i need to find designer untuk siapkan baju nikah!!!!.. sangat panas hati

i will never ever recommend this person to anybody.

i sent my kain to her on last june, korang bayang kan..ni dah bulan berapa, masih tak siap??

aku datang hantar kain, discuss everything. like few times, konon-konon masa aku beritau tu macam paham sangat dah, siap boleh ulang balik semuanya... but bila aku datang balik for fitting, aku sangat2 kecewe. adalah sipi-sipi betul. so i get her to fix it. giving her second chance.. walaupun masa tu, memang berhantula hati aku rasa nak amek balik je baju tu. tapi sabar,

she requested selepas raya. lepas raya aku datang. still tak siap and cakap sekarang busy buat baju rumah terbuka... like???? siap aku tanya, so bila ni kak? assistant dia dok dalih2...tak bagitau date. masih dalam kesabaran.. mid oct, aku call dia again, tny pasal baju..

expected! tak siap lagi....promise nov siap!

again. november tak siap!!!! kalau ikut hati aku ni..... heyyyyy..tak taulah nak cakap apa.

at last, aku dah give up dengan dia....so i took back semua kain2 aku kat dia petang tadi.

dahla tak mintak maaf. masih suruh aku bayar full. kain aku pun dah jahanam. siap ada hati lagi nak sakit2 kan hati aku before aku blah...

what i dont like about her:

1. tak serius dalam berniaga. so sorry to say this lah. ko ingat aku ni mintak sponsor baju ke, yang ko nak layan aku macam ni. ratus-ratus kali call, but ur actions still ZERO.
2. dahla tu, never comply dateline yg ko sendiri buat!!!
3. tak pernah nak say sorry.
4. please learn to respect customer!

big NO to her.

so sekarang, i need to start all over again. kain-jumpa designer. belum kira kerugian duit and masa aku berurusan dgn akak tu. such a waste!

Tuesday, November 9, 2010

100 malam

Ok, tak de apa sangat pun nak update,

hehe. cumanya, tinggal 100 hari lagi to the date, insyaAllah.

Dulu masa takde tarikh, aku dok tunggu lagi setahun dari tarikh,

bila sudah setahun dari majlis, tunggu pulak bulan ke 9 dari majlis,

tiba bulan ke-9, menunggu pulak 6 bulan dari majlis,

then looking forward for 3 bulan dari majlis.

sekarang. 100 hari dari majlis.

lepas ni looking forward for 1 bulan sebelum majlis,

dan hari yang dinanti!!

biarlah orang nak kata aku poyo, atau apa sahaja. yang penting aku tau aku tak poyo. wakakaka...

heyyy...ko ingat senang nak sabar macam ni?? :p

Monday, November 8, 2010

current obsesi

sekarang ni dah tak beli majalah pengantin, hehe. macamlah aku dah kahwin kan? hikhik.

entah kenapa, mood selalu beralih kepada rumah. we are preparing for the house as well, actually planning aje. tindakan baru 1%, sebab rumah tak dapat kunci lagi. semalam balik shah alam, ada surat dari developer,

request another 5% from bank, for roads serving. the second last payment before handover kunci. harap handover kunci berlaku nov/dec ni..

kalau jan,feb.. dah tak bole fikir dengan jelas kot masa tu. banyak sangat benda nk fikir. huhu.

ok...sebenarnya aku nak bgtau...aku dah tak sabarrrr nak ada dapur sendiri..

sebab aku memang suka memasak, opsssss! mampus kena kutuk kalau adik-beradik baca ni. soalan pertama, ape pasal tak nampak pun ko kat dapur??? haha.

ngehngeh. actually i really love cooking, sangat-sangat suka. especially pastry. siap dulu pernah berangan nak ada kedai sendiri, tetapi belum ada rezeki.

tak sama kot, dapur sendiri. maksudnya you own the kitchen, suami nak masuk masak air pun kena mintak izin. wahaha. overrr!

hari tu balik shah alam pun, dah pandai cari-cari buku-buku masakan milik Mak. siap cakap nak pinjammmm....!!!

mesti Mak sujud syukur dengar, hakhak!

oke. tu je.. Mak, i love u!

Sunday, November 7, 2010

design cover yasin

Memilih design cover surah yasin,

She sent me 8 sample designs for cover, basically the layout is almost the same, only then the diff on wording

jawi, atau rumi. perkahwinan or pernikahan.

contoh, aku suka layout D, but lagi suka pada wording C, but border simplicity i prefer H.

tetapi MF suka F.

HAHA. camne?

Susah kalau dah dirasuk bridezilla mode.

lagi pasal vendor, akan diceritakan details kemudian!

till next post!

Friday, November 5, 2010

banner informative

Sementara menunggu MF datang menjemput, here something i wish to share wif u guys, sepatutnya aku publish siang tadi. tapi MF sampai awal, tak sempat publish...hahaha. layankan jelahhh

Wedding ni, aku attend on last September. Kawan se-uni. at each wedding i attended, mata aku memang selalu meliar, mencari sedikit kelainan, that i could share with everyone.

So, yah...i found it!

After all, bila check kamere, this is the first thing aku tangkap kot. haha. pepe jelah kan...

banner informative ;)

Selalunya, kita letak gambar bride&groom. or kalau yang penyegan letak tulisan sajork. macam aku & MF, tak tau lagi. sebab aku siang-siang dah tolak banner bagi kat dia. so rumah aku macam takda banner, walaupun dengar mak cakap nak. tapi macam malas nak ambil pusing, kalau mak sebut lagi sekali baru aku nak bertindak kot...

so banner di majlis bertandang, sudah diluar kuasa aku...tapi tadi macam dapat idea nak wat banner. tingggg!!! tengok aku nak goda MF ikut cakap aku, gileeeee!!!

i love the idea of gambar both parents diletakkan at the banner as well. so tetamu, not left puzzled...sapa ek parents dia...
yang ni kot. yang tu lah... yang tu...yang tu baru macam muka pengantin. eh sebijikla...sah yang tu!

tahniah macik..

errr...saya bukan mak pengantinn..sy tetamu jugak!.. haaa sudah. blank...
so, i really love this idea. =)

pengantin dan bakal pengantin. =)

parcel pertama

reach my office yesterday.

and i really love it.

to the max!!!


p/s: happy 24th birthday, to myself.

dis year, i wanna be the first to wish myself. like, huh?

Monday, November 1, 2010

do it myself!

before everything, selamat pengantin baru khas buat xora and zaila!!! dua lagi bloggers dah tamatkan zaman bujang. Alhamdulillah. mudah-mudahan bahagia selalu sy doakan. =)

preview project DIY aku yang pertama...

ada ladybird, rama-rama and cendawan dalam 3 plastik berbeza. aku dapat semua ni dengan harga 60 sen, murah kan untuk 30 pieces benda comel2 ni. hehe..

actually, aku rasa the price shud be 20sen for each. and i even highlight it to the salesgirl, masa dia mintak aku 60sen aje.. eh biar betikkan...but then she still cakap, dia ikut barcode. takpelah. ikut sukalah. aku assume rezeki sendiri jelah ni.

kalau tau, aku borong semua. then mark up harga, amacam idea aku?? hihi.

ni gambar lepas benda-benda kecik ni terlepas dari karung masing-masing...ade seekor rama-rama tersisih, tengok tu.... hohoho. ok abaikan, tak kelakar!


at the backside, ada double sided tape berbentuk bulat, macam dekat cendawan yang aku purposely terbalikkan tu.. aku akan attach benda ni pada sesuatu. hoho..

tak sabar nak DIY!

Gerams

gangguan jiwa. susah betul nak tidur, maybe sebab ada perhitungan belum selesai.

hurmmm...

sebenarnya aku sangat marah and geram, but i dont think anybody gets me. alkisahnya, i tried to call my friend hari tu. sampai sakit la tangan aku nak call dia. and then each time pun masuk voice message. unreachable.

until my final try, ade bunyi ring tone, and she picked it up.

memula aku tanya elok-elok. she answered me dengan kasar. which, i dont really like. sebab aku tak suka bila aku tanya elok-elok, org tu jawab kasar. ade ke orang suka weyhhhh?????

then, aku tanya second thing.. dijawab dengan lebih kasar...

ok, first thing first, bila orang cakap elok-elok tu, control ur emotion ok. kalau ko marah whatsoever, control lah. aku ni bukan juru-jual nak paksa ko beli barang,ko nak marah-marah.

dont get me wrong, aku tak menanam kebencian pada diri sendiri. cuma aku tak suka sangat bila kena macam tu, sebab rasanya seperti tak dihormati, paham?

until aku nak letak phone pun, aku masih cakap elok-elok,kan?

tapi selepas tu, aku still tegur-tegur kan. cause malas lah nak meleret-leretkan hal.

but why on earth, aku je yang nak kena bagi laluan ni???

oh, aku memanglah ceria macam ni, suka gelak-gelak. but deep inside, aku pun ada perasaan, tahu?

ok,i dont think that u'll be reading my blog pon. haha. aku saja nak tulis sebab aku sangat geram. heyhhhh... my friends outside there, berapa kerat aje pun yang tau kewujudan blog ni. i rather keep it secret,

karang sampai Ayah pun tau blog ni... kan susahhhhhh.

i hope i let it go by writing it here.

Sunday, October 31, 2010

november

its November tomorrow,

and it is special among all.

welcome November!~

p/s: bersiaran dari Shah Alam, tengah babysit my adik. hoho. will update wed preps later ;)

Thursday, October 28, 2010

See you, next February!

Ok, begini.. After reading his photography blog..as he officially announced that he wont be around taking photo next year.

aku macam terkejut, walaupun when we first met dia dah bagitau but he can still cover my wedding. sebab wedding aku february,

february bila? hmmmmm

jadi, sebagai customer yang kepochi, aku email him. ask..

"is it true, u wont be around next yr? so xdapatla i merasa u tngkp my wedding photo..." ayat nak sedih je hujung-hujung tu.

dengan pantas die reply. consider pantas, kurang dari sejam. wohoho..

"Eh i ade la till April, def. will be at your wedding :D"

ok macik suka...reply balik "lega..."

so, i really hope i'll be meeting u. next year february. insyaAllah.

Wednesday, October 27, 2010

december brides!

super LOW PRICE

FOR HANTARAN!!!

little-flower-pot

aiyark. jelesnye..

february brides, tade?

menjemput...

i know it is still early.

tapi to some of my friends, sudah ku khabarkan..

harap sangat dapat jumpa korang nanti.

that explains why aku invite korang this early, paham?haha..

save the date~!

the real true, aku ada sejumlah kawan. tak tau nak kata ramai sangat ke sederhana ke. tapi, kalau boleh, yang pernah berkaitan dengan aku dulu-dulu, aku takmau dorang tertinggal dari list jemputan..

so i decided, kena bgtau awal. and dah pesan, ni jemputan dari aku korang..kalau aku terlupa tag fb nanti *kotla kan*. maaf..but u must know that, u r invited..

insyaAllah tinggal lebih kurang 3months 3wks 1 day bersamaan 114 days to go!

buckle up ur seatbelt!

Sunday, October 24, 2010

Untaian tasbih

Dulu pernah ada entry aku, doorgift nikah.

click here

Tasbih dah selamat beli. Color biru & hitam shj yang paling menarik minat aku masa tu. Gambarnya takdelah. karang x suprise pulak. hehe..Beli dekat Wisma Yakin, tingkat 1. ada dua kedai tasbih dekat situ...yang hujung dekat corner tu ada lagi banyak choices, tapi aku beli dekat kedai yang satu lagi. kedai tu kecik aje, tapi ada tasbih yang aku berkenan...and abang tu pun baik and sanggup kasi turun bila beli in bulk. harga satu rm5, tawar-tawar dapat kurang lagi.

kalau nak tau, berapa kurang dia bagi.. email ye.

last-last aku rembat semua tasbih jenis tu color hitam and biru. =)

nak cerita proses survey aku, memang lama jugakla untuk tasbih ni. tapi specifically aku banyak survey online je. and tak jumpa pulak yang berkenan and harga murah..

so last survey aku di Mydin, selepas banyak baca dari bloggers tasbih di sini murah...

tasbih @ Mydin,Putrajaya

paling murah boleh dapat rm1, kaler hijau lembut. tapi dia macam keras and static,tak sedap pun kot nak pakai...nak yang cantik sikit, harga dari rm2.90 macam yang di atas..

aku teringin nak upload gambar tasbih aku tu. sebab di mata aku cantik sangat..tapi nanti basi pulak. takpe, tunggu dah kahwin aku share ye kawan-kawan....

Saturday, October 23, 2010

Pillow, tak payah jahit!

Found this on the net, buat pillow, tapi tak payah jahit.


Hehehe. pelikkan :P

nampak macam senang aje, trylah click here

Friday, October 22, 2010

persalinan pengapit


3 dari nya sudah selamat diberikan kepada ketiga-tiga pengapit. tinggal sorang lagi belum diserahkan. macik tuh tengah enjoy di singapore :P

i bought these dekat Jalan TAR, kedai mana tengok lah sendiri pada plastik tu...malas nak sebut, karang macam promot pulak...aku rasa bagai ditipu-tipu. tapi takpe lah, dah settle satu perkara yang pentingnya..

nasihat aku, before korang pergi membeli, clearkan minda dengan apa yang korang mahu sebenarnya...

and pastikan, itu betul2 apa yang korang mahu...

i bought all these for items, and additional kain baju sanding in 1 hour only. sebab Kak Wa ada hal nak make upkan pengantin, so dalam 1 hour, i dont think its enough untuk pilih-pilih kain..

aku perempuan kot....

walau macammana pun, kain yang dipilih tu OK, cuma i wasnt satisfied, sebab SA tu tak betul-betul membantu. sepatutnya, bagilah tau berapa meter yang sebenarnya aku perlukan untuk sepasang baju perempuan for example...

naseb kain dia cantik.kalau tak swing mood tengok pengapit nnt. hakhak..

designnya pula, lelaki baju melayu lah kan. jangan nak gedik-gedix buat tuxedo pulak ye. :P
or baju melayu coat...overr koo...pengapit perempuan, aku serahkan mengikut kebijaksanaan masing-masing meng-design. but always remember this rule:

1. jangan over shine pengantin ok :p
2. do not forget rule no 1.

miahahaha.

p/s:my bad, aku tak ingat pun exactly tone color baju sanding aku. huhuhu....tawakal ajelah

Wednesday, October 20, 2010

deli-cious!

larik sekejap dr topik kahwin...


tempting gilak kan?
i mish u.
mish u
mish u.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
FOOD




Monday, October 18, 2010

Sampin Songket BAK

Sampin ke samping?

entah. aku pon tak pasti.

at first, aku memang tak mau share lagi benda ni. banyak benda aku tak plan nak share awal-awal. maybe bila dah kahwin,

tapi bila fikir-fikirkan...belum tentu dah kahwin nanti ada masa nak berblog. mungkin masa tu info semua pun dah basi.

Sampin h2b kami beli di Bak, Angerik Mall Shah Alam. Buat yang tak biasa, Angerik Mall ni sebelah aje dengan SACC Mall, cuma mungkin tak famous mana, so jarang-jarang lah nampak org pergi.

After peluh jantan semua keluar meronda kat Jalan TAR, still kami tak jumpa sampin yg sesuai untuk MF. puaslah mencari color sampin tu, dah jumpa seakan-akan...corak pulak tak sesuai.. tak berkenan,

dah jumpa corak berkenan, color pulak tak seperti yang kitorang nak.

dah jumpa corak ok. color ok lah. HARGA PULAK TAK SESUAI. hanginnn. berbulan-bulan jugaklah mencari sampin.hehe

actually yg cerewet sgt tu aku, MF relax aje.huhu.

so our final destination was Bak, Angerik Mall. Bak ada jual kain, buat tailoring, and sampin too...range harga dari paling murah sampai puluh ribu, erkkk...pejadah sampai puluh2 ribu, jahit dengan benang emas agaknya :p

so, harga dia ok. corak bunga tabur dia tu aku suka sangat. color pun menepati. terus MF rembat..dapatlah kurang sikit after tawar, and then terus beli butang baju melayu. senang..setel dah!

Friday, October 15, 2010

toughest months

these final months, will be the toughest among all.

i still remember, when i first started this blog.. that time, Diah pun belum kahwin lagi. hehe... dan serius, all those days banyak berlalu, tanpa aku betul-betul menitik beratkan soal wedding sendiri. tahun 2009 aku habiskan dengan mengsurvey shj, yelah ko nak book..nak book..igt orang nak layan ke?huhu..

separuh tahun 2010, dihabiskan dengan mem-booking, di mana semua vendor masih dirahsiakan..kecuali satu. kalau korang perasanlah kan... tapi sejak beberapa case dengan seorang vendor, i rather not to reveal any of mine. bila dah reveal siapa, nak cerita ketidakpuasan hati di blog sendiri pun dah rasa macam takde ruang...

it takes me 2 years to prepare for my wedding, tapi wedding biasa-biasa shj. bukan bermakna lama sebab grand :p

tetapi, sejak dua menjak ni, dah lain lah rasa...setiap saat dekat office fikir pasal wedding. rasa macam banyak benda tak sedia lagi. yelah, dengan vendor dah settle book, tapi bukan habis di situ je.. the final months ni lah nak follow up, macam-macam.

dah sampai tahap..tak larat la weyhhhh... tapi memang seronok, tak tipu! plan wedding sendiri, memang seronok. silalah plan wedding korang sdn bhd ye...hehe.

what i expect this coming months:-

1. baju nikah siap cantik, anggun, seperti yang digaris panduan kan..
2. prosuder pernikahan lelaki+perempuan selesai dengan senyuman..
3. baju sanding my site adalah seperti yang di request, penatlah makan hati tengok orang jahit tak macam kita request. huhu..
4. sketch pelamin mini dari vendor A, pelamin sanding dari vendor B
5. help out h2b mencari vendor pelamin dia...
6. kad kahwin - dari design sampai ke proses edaran..
7. bunga pahar, bunga telur, bunga-bungaan..
8. doorgift majlis????? aaaaaaa....stress kejap!
9. doorgift nikah .. yang ni hampir lega.
10. photographer + videographer = takde ape kot nak kacau dorang :p
11. prewedding photoshoot
12. bersiapkan rumah kami???grgrggrgrgr.....
13. hantaran- barang2 hantaran, and penggubah hantaran.
14. belum lagi masuk hias bilik pengantin whatsoever..
15. DUIT untuk kesemua yang di atas....
16. TURUNKAN BERAT BADANNNN....paling mencabar nehhhhh..

pasal item ke-12, tak sabar aku weyhhhh... nanti special entry untuk ini, insyaAllah. sekadar berkongsi.

ade yang aku tertinggal ke? tolong ingatkan. hehe

doakan kami kuat ye kawan-kawan. mwahhhhhhh!

Kad kahwin


Dalam banyak-banyak progress perkahwinan, buat kad kahwin adalah antara yang paling aku tunggu-tunggu, a few reasons,

setiap kali dapat kad kahwin dari orang, rasa teruja sangat tengok nama diorang tercetak atas kad kahwin, so setiap kali pun aku feeling-feeling sendiri, kad kahwin sendiri macam mana nanti.

and yes, the feeling masa menjemput, and letting the whole world know that i'm getting married, really soon.. menambahkan keterujaan.

hari tu, masa email bos and the whole teammates beritahu plan wedding & cuti 2011 pun dah senyum sampai ke telinga. rasa bahagia sangat. nak-nak bos reply ringkas yang bermakna.."congratulations!!" haiii, haruslah kan kembang sedulang hati, pandai-pandai assume bos dah approve cuti. hakhak!

masa menjemput nanti lagilah excited nya..

kalau yang dijemput datang, bertambah-tambahlah kembang berbunga hati. =)

Kad kahwin aku simple aje, the cheapest in town kot. Hoho. Personally aku rasa, kad kahwin bagi yang mahal-mahal pun orang buang aje. Cukuplah ada info penting-tarikh, majlis siapa dan map. .. tapi terpulanglah, buat yang ada duit extra boleh aje nak buat kertas keras, or yang sekeping >rm2. macam yang bajet ciput macam aku ni, i settled with something yg sederhana.

tapi kad aku yang sederhana, tak bermakna aku ajak-ajak ayam je tau! huhu.

dah jumpa vendor kad kahwin, cuma masih malas nak cari sample design yg aku nak..tapi belum cukup rajin nak survey, like us, walaupun kenduri roughly 4 bulan dari sekarang.. memang nak siapkan cepat2, sebab masa wedding Yoi & Nadia nanti kitorang nak selit edar kad, bole camtu? haha..

p/s: haihhhh... nak tentu waktu nikah lepas asar/ lepas maghrib pun boleh feninggggg~

Thursday, October 14, 2010

Kalau songket....

Pasti warna ini yang aku mahu!

Tuesday, October 12, 2010

Procedure Perkahwinan.Ujian HIV [Bhg 2]

Telah selamat menjalani ujian saringan HIV. tetapi, ada sedikit perkara kelakar berlaku..

Aku and MF buat ujian saringan di Klinik Kesihatan Bangi, the nearest to us. For this clinic, ujian saringan HIV adalah pada hari Selasa & Khamis. Dari pukul 2-4pm. tak payah susah2 datang awal, memang dia tak layan, kaunter borang hanya dibuka lima minit dari pukul 2ptg.

We both tiba di clinic around 1.00pm, setelah puas merayau mencari klinik kesihatan tu. ya ampun...nama aje dok bangi...tapi klinik kesihatan bangi kat mane pun tak tahu... around 1.00pm camtu sampai, kononnya takpelah makan kat cafe diorang dulu sementara nak tunggu kaunter ujian saringan dibuka. sekali, tanya kaunter cafe tak ada. so just agak-agak aje kedai makan kat area mana... after nampak nurse pergi ke arah kiri. maybe area kiri ade kedai makan..

so kami pun pergi lah, sekali sampai aje kat area tu...tak sampai 2 minit dari clinic...lorhhhhh...area kedai makan tu lebih dari kitorang tau kot!!!! sebab aku hantar baju nikah dekat area tu. ada lah 5x dah kot pegi visit *bertekak* dengan akak tu..

punya lah xtau peta bangi macam mana..hehe.

we're back to the clinic 1.40, dan menunggu dekat front seats, punyalah nak merebut no giliran kan... cuba bagi panggung wayang front seats, mau? sorryyy rela tak tengok terus wayang! lebih kurang 1.55pm, akak kaunter 1 tu jerit kaunter ujian saringan HIV dibuka, aku yang kebetulan tengah memandang tepat muka akak tu, terus melompat dari kerusi and meluru, takde masa nak tarik2 MF, laju je aku ke depan. OKlah, dapat giliran kurang dari 5. hehe..MF pulak tengah baca-baca paper, tak perasan aku dah siap2 beratur. hehe...

tepat pukul 2.00pm...seorang brother klinik tu buat announcement..

"semua pesakit HIV boleh beratur di kaunter 1!!!"

heck!!! apekah?ni bukan ujian saringan aje ke...ok..ok..aku salah kaunter ke??, sempatlah tengok kiri kanan and gelak-gelak dgn MF. HAHAHA. ape punya annoucement lah,

kitorang semua buat ujian saringan aje ok. bukan pesakit-pesakit. sabar jelah dengan brother tu...

so here the steps, ni kalau buat di bangi ye. tempat lain tak tau.

1. beratur di kaunter ambil borang. *tips* duduk front seats, kalau nak lagi bagus berdiri betul-betul dekat area kaunter, nak confirm-confirm dapat no 1...silalah berlegar-legar tak kurang dari 2cm dari kaunter sambil bergayut dengan hp untuk cover...
2. lambat 5 minit, nescaya anda beza 20 giliran dengan orang pertama, mahu??
3. isi details dalam buku ledger *feeling macam buat akaun dekat sekolah* and dapatkan no giliran serta borang ujian saringan..
4. isi borang, tak payah tergesa-gesa. sebab lambat macam mana pun, kalau no giliran korang 1..tetap no 1...
5. bawak borang tu semula ke kaunter, and bayar rm1 per head. selepas pembayaran dibuat, korang akan diberitahu bilik mana.
6. ok lepas tu, masukkan borang dalam bakul merah, dan tunggu no giliran anda.
7. sakit tak buat ujian HIV, jawapannya tak sakit...tapi sempatlah berkerut dahi aku tadi.
8. result terus dapat time tu, and dapatkan satu salinan keputusan ujian.
9. boleh balik rumah sambung tido. hehu~

semuanya selesai pukul 2.20, amacam?cepat tak? ehehehe

Monday, October 11, 2010

Seri Pengantin kah?

Pagi tadi, on my way to office, at the SKVE toll gate, bayarlah tol macam biasa..

and then, mamat toll gate tu tetiba cakap, "kak, kawan sy ckp akak cantik..!!" muka excited gila, aku pun macam nak xnak jelah layan, kot-kot orang nak ngorat.. *perasan*

sekali tengok belakang dia, kawan perempuan okeh.

HAHAHA. dah berseri-seri pengantin sangat ke muka aku ni.

plissss jangan pudar bila tiba waktunya nanti. dah awal-awal sangat naik seri, risau pulak hilang seri masa majlis nanti..

aku pun sengih gila-gila lah lepas tu, sebelum beredar *dah tutup tingkap time ni* cakap terima kasehh kat budak tu. sambil senyum-senyum bangga.

tak pernah okeeee orang puji aku cantik. HAHA. nak-nak pagi2 muka tengah bangun tidur, pagi Isnin pulak tu..

Intan cakap dia nak pitam dengar. ceh, jeles la tu!!

Saturday, October 9, 2010

Reception theme, berubah?

yahhhh.. not so long ago, i texted Kak Wa, boleh tak buat pelamin macam gini..macam gini...

dah lama i nak pelamin macam tu, but expecting the cost must be very high, i dont even dare to ask...my parents both agree dengan pelamin yang i nak...especially my mom, being so supportive. kalau orang kutuk idea aku pun, die yang pertama pertahankan, i love u mak!!!

sambung cerita Kak Wa tadi,she replied me, and say yes. i was hoping, harga masih sama. and schedule a meeting with her, and met her on last Friday.

i explained to her, how the pelamin should looks like, the seating chair, the backdrops, flowers...

and my final question, was....how about the price?

hehe. the shocking answer. price remain!!!!.. glup... like seriously, betul ke ni????? tapi takla aku tanya kan, mampos die tak berkira terus naikkan harga, nangis time-time tu jugak...

alang-alang sampai sana, terus amik ukuran baju and sketched design baju pengantin aku dan MF. and hari selasa ni nak pergi beli kain dengan Kak Wa. tu yang seronok, bole beli sama-sama, pilih sama-sama...

but the colors remained....

Friday, October 8, 2010

Ratu Sehari 12


my final ratu sehari *maybe*. =)

bulan 1 akan keluar lagi kan? by that time, i dont think i'm going to buy any..

love all the deco.. theme reception pun ade dalam coverage.

price is rm23, barang makin mahal nowadays. nak bayar tadi, pujuk hati. takpelah...ini last. ni last... ;)

Monday, October 4, 2010

Procedure Perkahwinan [Bhg 1]

Salam all~

We are about to start with procedure nikah kahwin, h2b dah pergi ambil borang nikah dekat pejabat agama siang tadi. itu pun selepas puas kena bebel. haha. tup tap, die senyap tak reply sms. rupanya pergi pejabat agama ambil borang. heehee!

So next week, we are up for HIV test. Heard that, the result is valid for 6 months. tak berupaya menangguh lagi...and kalau boleh nak cepat-cepat settle..heehee...

Panduan permohonan bagi lelaki dan perempuan boleh dilihat di website JAIS.

Both of us fall into category two;

Kategori 2: Lelaki dari Negeri berlainan dan akan bernikah di
Negeri tempat perempuan. (Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur,
perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Negeri
Sembilan)
1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri
terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan
kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan. (lelaki)
4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda.
(lelaki).
5. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan
mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
6. Pihak perempuan akan mengisi borang.
7. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
8. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
9. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
10. Hantar borang ke Pejabat Agama. Pejabat agama akan
menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat
Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang
ada.
11. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang
selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara
pernikahan anda.

lain-lain category, boleh tengok di sini-alshahir.com.my

Dan ini pula senarai Klinik Kesihatan yang terlibat dengan ujian HIV test di sekitar Selangor.

sini!

p/s: tadi call2 clinic tanya pasal ujian HIV, hurmmm..entah apa teammates(Chinese) aku fikir agaknya...hihi

entry khas untuk MF, biar dia gelabah sikit. hakhak~ Bak kata Angah, tanya je dia...nak kahwin ke tak ni???

Friday, October 1, 2010

...

gotta sleep early.

esok bakal ayah mertua datang beraya (berbincang?)

p/s: ya Allah, rindunya hati pada arwah bakal mak mertua. =(

Checklist: Kurang dari EMPAT

Sticky mode. Scroll down for the latest updates

Kurang empat bulan dari Majlis kami,


1. Contact tempat berlangsung majlis, dan lengkapkan segala dokumen yg diperlukan.
- majlis nikah/sanding @ my home Shah Alam.
- bertandang @ Seremban
- dokumen kebenaran berkahwin in progress by MF.

2.Tentukan menu, dan anggaran kasar jumlah undangan.
- by parents.

3.Tempah semua keperluan, jurugambar,juruvideo, kek kahwin, dll.
- jurugambar: 30% deposit paid
- juruvideo: 50% deposit paid
- kek kahwin: kedai cake tu tutup masa kitorang pegi aritu, other option pulut kuning
- kad kahwin: paid rm50 depo, waiting for the design
- baju nikah: fitting by early november.
- baju sanding: bought kain dengan Kak Wa, by end Nov boleh fitting rasanya.
- pelamin mini: 30% deposit paid
- pelamin sanding: theme finalize, 0% paid :p
- pelamin bertandang: tak jumpa lagi....

4.Pilih jenis bunga tangan dan warna, jurusolek dan pedandan.
- bunga tangan, belum decide.
- makeup: Kak Ema kenduri belah aku(deposit paid). Kak Wa majlis belah h2b.


5. Memesan penghibur dan menyenaraikan lagu-lagu yang mengiringi majlis resepsi.
- kompang, dan silat mayb??
- lagu wajib Barakallah. lain-lain belum decide. but kalau boleh nak 100% lagu kahwin, or love song..bukan lagu tenda biru plissssss...atau sebarang jenis lagu 'kekasihku di sambar orang' hisshhhh

6. foto post wedding
- outdoor after wedding
- lokasi @ shah alam belum decide. act belum pernah survey.
- seremban? rasa cam nak pergi pantai ajeeee.hikssss

7. Rawatan diri dan kecantikan.
- punctually pergi facial once every month.
- scrub dah 1x dekat spa. but totally tak selesa, baik aku scrub sendiri dkt rumah.
- spa belum
- mary chia program: baru nak start balik weekend ni.
- gym: yes! konsistenly pergi..

OK dah! phenat......

Thursday, September 30, 2010

9eptember, onwards ...

1. Upcoming MATTA Fair, pre-hornymoon and hornymoon package. - done
2. Hari Raya~ , baju raya bought. to pick up baju tempah for me, mak, and wan soon. new notes received from Intan and ready dimasukkan dalam sampul. Kuih raya ready to pick up! yeahh~ - done
3. Meet Kak Wawa, hantar design baju sanding. - done
4. Discuss design pelamin sanding. oh,fening..antara kehendak dan keperluan?- done
5. Pelamin mini still pending reply vendor, dah tak tau cam mana nk force dia, should i look for some other vendor?-to pay depo
6. Baju nikah- 2nd fitting, and then proceed with veil and beading, in order/not in order but can be fixed/a total disaster?
7. Survey, and survey and survey doorgift! aiyarkkk..need to decide already.
8. Centrepiece? hurmm... cyrstal clear vase required. shop indentified!
9. Meet hantaran decorator, oh ho.. have decided not do it all by myself?

its 5 MONTHS + 2 WEEKS + 2 DAYS!

sudah panas punggung berehat, sila percepatkan langkah....

3 bulan terakhir..


3 bulan terakhir sebelum 2011 membuka tirainya..

cepatnya masa berlalu... i got nothing much to update, esok nak jumpa Kak Wawa, bincang design baju reception and pelamin sanding...

oh, finally vendor mini pelamin reply my email.. tapi nantilah reply email dia to proceed. i trust her sincerity, thru her way of apologizing and explanation panjang berjela. =) and going to give her second chance,insyaAllah..

and, all the three girls i proposed to be my pengapit, accept it dengan hati terbuka... cepat cakap ye korang!!! haha.

lets work together on it bebeh.

this evening, me+faverat babes were busy flipping thru colors for them to wear during my nikah day...i guess pastel colors work best among all..

happy preparing all~!

Monday, September 27, 2010

Jawatan Kosong: Pengapit


Dulu-dulu, dari kecil, i thot that tugas pengapit is purely manjakan pengantin-tukang kipas,lapkan peluh, tolong betulkan baju pengantin..and penyeri majlis, ofcos!

and pernah pasang hajat nak jadi, but never get a chance. hehe.

until one day, i read Miss X blogged about tugas pengapit, and i get the clearer picture of pengapit's task...not as easy as above,huh...

i got a few candidates in the list*cewah*, but have yet to propose. sudi ke dia? hurmm...

tugasnya tak mudah. but i guess, if we do it together, insyaAllah akan OK..of course, pengapit is someone i need to be around me, atleast a day before majlis/sepanjang hari majlis, masa tu aku tak sesuai driving, kaulah drive bole?hehe...takla, just accompany me, bole?

and of course, some one that i can trust, to handling over my buku catatan. sebab kaulah yang kena tolong aku deal dengan vendors, saat aku terlalu kusut..and tolong ingatkan mana yang tertinggal. tolong bantu aku calm down, during the akad ceremony. tolong suruh aku banyakkan bersabar and senyum sepanjang majlis.

and yang paling penting, boleh masuk dengan perangai aku..heehee.

enuff of decription panjang lebar, i got to have 3 pengapit for all three events. Huda will be my pengapit for majlis nikah. ko memang kena duduk sebelah aku babe. just squeeze urself and get some space next to me ok..!!

pose pengapit: reception and bertandang masih lagi kosong. Both are equally important to me. Sorang teman aku sepanjang majlis di rumah sendiri, sorang teman aku dihantar ke rumah suami...oh takoottttt...

belum propose...but i guess, masanya sudah tiba...

will you?
dont worry, tak perlu sesexy ni. hihi

Friday, September 24, 2010

handbag

hyeee!!

bersiaran dari laptop maisarah..metaceh ye maimai kasi pinjam laptop ko!~

while seating here, mengadap laptop ..biasalah orang dah dekat sebulan laptop out..macam beruk dapat bungalah...and at the other side of the world, rasanya Nawal dah selamat diijab-kabulkan...mesti meriah, and beshh sebab dpt jumpe semua bloggers....congratz to both Nawal & hubby...

esok, my schedule is to pergi facial,pimpin tangan dengan MF for the promo, entry ni.. then pergi home dec exhibition... our very first time pergi exhibition home deco2... dont know what to expect, ade diskaun macam matta fair ke ek? kalau ade pun, ingat aku nak sambar ke..pejam mata jelah..tiada peruntukan...on the next day, pergi Kuantan for coursemate's wedding...Ain & Abrak, congratz on ur wedding!!! korang kawen dulu ek...tak aci ;p

tujuan asal nak berblog, nak cerita pasal handbag...ok, sejak bulan 2 hari tu hunting handbag... sampai sekarang tak jumpa yg berkenan.. ok tipu. ada 1 yang aku berkenan...den konan sngt dahla ni... but of course, igt nk usha-usha yang lain2 dulu...tapi sampai sekarang hati masih melekat dekat yang satu tu....aiyark macam mana...

tolonglah berjumpa dengan yang berkenan, dan harga pun diperkenankan MF...

of course LV,gucci, prada is out my league...

so handbag yg bakal menjadi milikku...tolong jelmakan diri anda. if not, MF pull out handbag dari senarai hantaran, camne??

nangis pun dah tak guna. susahnya nak jumpa yang berkenan...

ok,lupakan macam mana nak settle kan checklist bulan 9eptember... 9eptember tinggal seminggu je kiah oiiiii....hanya the first 2 item yang settle. huhu. tu pun, xde kaitan dengan wedding. HAHA. mengong!

Thursday, September 23, 2010

laptop buat hal yg menyeksakan.huhu.

i miss blogging...huhu...laptop adalah rosak,and cannot be fixed kate org kedai tu..hancur luluh dgr...the only choice left,hantar repair dkt kedai yang aku beli dlu...mannn...mane nak cari masa pergi sana pulak..laptop baru????tak mungkin!!!berhenti berharap...i got a lot of things to share,xdela bnyk mane pun...tapi sementara rajin,tp laptop rosakk!!!mana kepuasan berblog dgn hp,siyesss kureng urmph...screen pun halus..org nak tgk setiap liang gambar...kalau bolelah kan...and ofcourse,tiada refresh..ke aku yg xreti???? hopefully belum terlambat mengucapkan selamat hari raya,maaf zahir batin to all...kalau ada salah silap harap dimaafkan...OK,CHOW DULU...PEACE!!!!

Tuesday, September 7, 2010

Tangkapan Matta Fair

It was all the way fun that day, we woke up early to catch Matta Fair at PWTC,

We reached PWTC around 11.00, and parking sudah hampir full. but we managed to park dalam kawasan PWTC lagi, but so not used to KL parking rate... sampai 8 ringgit kena. Selalu Alamanda rm1.50 aje. huhu..biasalah, orang jarang masuk KL.

ever since we booked our flight ticket for hornymoon, we were expecting and counting for matta fair. pejam celik sudah september.we booked 0 fare ticket during Air Asia promo..we only pay for taxes, tix pergi balik free. tu pun jenuh berebut sampai pukul 6 pagi.lepas tu 1 minggu mengantuk dekat office, tak cukup tidur. overr!.. i dont plan to reveal the place yet, biar kami selamat sampai and balik only then i reveal. tempat biasa-biasa aje, ramai bloggers dah pergi...

by 1.00pm we made decision and decided on what to choose. i almost putus asa, because we did not meet anything near to what we want. bayangkan!! so at last, jumpa jugak dekat Hall 3..and terus serang agent ni, MF dah decided to choose that one. and for me, aku macam..hurm...was-was. kind of. rasa macam takmo, and kitorang terus survey.. and found it..Alhamdulillah..

kenapa aku ragu-ragu dengan first agent. they asked us to pay 50% on the spot, and another 50% right after Raya. erk..like....kenapa tergesa-gesa ni. we are going next year after all. and no budget to pay 100% by this Raya. Gileeeee :p . So we settled with the other one, with deposit paid rm100 only.. which consider relevant and the rest pay nanti.

and MF dear, booked something for our 2D1N pre-hornymoon. Thanks dear!!! i should shop for something hot and spicy by now :p

both

selepas itu we proceed to KLCC, and to Jalan Tar afterwards.

Saturday, September 4, 2010

New home

i dont know, i just feel bored over the same striking pink color,

which is for real, it is not really me.

yang kasar, ganas, mulut lepas. haha. *yang betul-betul kenal aje tau ni, if not i will appear as a perfect angle to evrybody*

but trust me, i plan to berubah. tapi i love who i am now,enuff.

lalalala~

so welcome to my new home, i believe some readers who was with me since early 2009 *punyalah lama berblog, tapi tak kahwin2 lagi...* sudah boring with the same layout.gimme 5!!!

Friday, August 27, 2010

Jangan Kahwin yg 6

renungan bulan ramadhan,

buat peringatan kita bersama,insyAllah.Mudah-mudahan jauh kita dari sifat ini..

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.


5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.

*taken from Tok Wan's fb

Saturday, August 21, 2010

rumah chomelku.

ahha....semalam, tak kerja, managed to settle few things,

first, meet up dengan akak tailor, and finalize everything. story pasal ni, nanti aku cerita in detail ;). so as of now, ill stick to her first, kalau horrible jugak..tumpang lalu, ya ampun...aku pergi cari designer terus... hoho. marah tak usah nak kira, untuk insan-insan yang sudi menemani aku menghadapi kesusahan pasal baju nikah ni, thank u so much!! u know who u are...

then terus shoot nilai, nak berbuka di sana, di mana? nanti sekejap lagi...

since dah sampai sana, tengok rumah kami alang-alang.jarak nilai to bangi dalam 15-20 minutes, oklah. taklah jauh sangat pun kan nanti nak pergi kerja. ;) jalan semua dah buka, we passed thru our house yang chomel itu, tapi tak singgah. sebab malas. hihihi....tunggu dah dapat kunci nanti siaplah!!!. :p

there are few reason why we bought this house, first near to his kampung halaman, iaitu seremban, so easy for us to go back selalu tengok ayah mertua. altho its a bit far from my family shah alam, tapi takpelah...sekarang hgway skve dah bukak... rase macam hari-hari nak balik shah alam...hehe. nak-nak bulan puasa ni kan, rindu masakan mak and wan...ohh sedapppp!

and of course price wise, when we bought the house harga rumah still affordable, mane mampu weyh aku nak beli rumah dekat puchong masing-masing dah cecah 400K - 500K, rumah teres ok! so being relevant, we bought rumah dekat nilai, with the price masih lagi mampu lah, 290K with the size of 24x75, big and spacious for us to build our family, insyaAllah. ini pun aku dah rasa mahal sangat dah..yelah, beli rumah come with commitment berpuluh-puluh tahun kan...

hari tu aku pergi tanya, rumah contoh sudah cecah 500-600k... erk, normal teres sahaja kawan-kawan. but biasala, properties memang grow fast. masa under construction harga lain, siap aje terus melambung naik...siapa kata rumah dekat nilai murah sangat-sangat? hurmm..aku tak setuju. murah pun, buat calculation jugak lah nak membayarnya. untuk aku lah, orang lain aku tak peduli. ever since sime darby took over nilai impian, i can see nilai sekarang dah bertambah maju. dah nak buat tesco ko! hakhak. walaupun masih ada banyak bangunan-bangunan torn kaler pink tu...hisshhhhh. tak suka..

and ada special rebate masa tu for early purchaser..takdelah sampai ratus ribu discountnye.. up to 10K. tapi tak dapat pun banyak tu, sebab beli tak cukup awal. hehehe....but alhamdulillah, kami betul-betul bersyukur, after jerih perih, bergaduh nak settlekan pembelian rumah ni, and now, when i see it, sudah tegak berdiri, i feel so relief. only people who close to me, tahu macam mana aku berusaha mendapatkan rumah ni. hohoho.

so kawan-kawan, take the opportunity kalau developer offer itu ini, you wont be getting it kalau beli rumah atas tangan orang lain, hanya developer sahaja yang tawarkan macam2, so nak jimat, cari developer. ;)

entrance, baru lagi rasanya naik.

and after that, we sempat singgah nilai, hikss sampai pukul 7.00pm masih lagi dekat nilai, beli a few more things for wedding. and did some survey for doorgift, ahaks, doorgift paling terabai setakat ni, sebab aku belum pernah kisah. haha. tak senonoh.

so, after that we headed to Thai Steamboat, dekat Giant nilai. kalau anda masih ingat entry ni, aku makan dekat That Steamboat Ampang, sekarang sudah dekatt... cawangan dorang yang ke-9 ;).
so b2b yang dah penat shopping dekat nilai, boleh singgah berbuka di That Steamboat, anda pasti takkan menyesal. hakhak.

mane nak cari kitchen cabinet murah ye kawan2?

Wednesday, August 18, 2010

Beaded chiffon silk



Hye All,

I open this item for sale, since im not going to use it,

Beaded chiffon silk,
off white color,
2 mtr long,
bought at Gulatis.
bought at rm125 permeter.
price nego
contact me if ur interested.

durruss@inbox.com

cadangan: use this 2mtr sifon for baju, and buy another 2 mtr sifon kosong buat flowy kain ;)

nRelate

nRelate