Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Monday, December 24, 2012

Jangan lupa dapatkan majalah Dara 2013


Because why?????????

Qeesha.com is inside it. Hehe

Cover, Yuyu Zulaikha. A very famous blogger!

Best sgt gaya tudung n style 2013. 

Dapatkn di kedai for bigger size image!








Friday, December 21, 2012

Annoying drivers

Situation #1

You are late to work.. and there's a long queue at the traffic light.

"Boleh lepas ni...." told that to myself.

Tiba2 one of the driver took more times than he should utk u-turn or masuk kanan..

#/@$^$%×^×/&$×*/#&/#&/@^

Kan dah lambat!

Situation #2

Peacefully driving at the middle lane. Tiba-tiba emergency break.. just because ada driver yg bawak super slow in front.

Xbole nak masuk kanan, sebab ferrari dah high beam dari jauh.

Nak potong kiri pun xbole. Another super slow cars driving at left lane

Grgrggrgrgrgrgg

Situation #3

Again peacefully driving at middle lane..

Then datang satu kereta laju gile.. like takde common sense ke nak cucuk2 dkt middle lane while lane paling kanan kosong!

Then himpit2 pulak from left lane. Padahal dpn die bas.. again sebab sifat perikemanusian bbg die lalu himpit dari kiri.

The point is.. kan kanan kosong. Yang nak himpit jugak aku dengan bas ni kenapa?????

&#^£÷/@;/#^#?/ AGAIN!

Situation #4

Paling annoying!

Kereta banyak at all lanes. Sebab nak cpt stay dkt lane paling kanan...

Tiba2 ada datang makhluk sorg dok high beam and cucuk2 while kat dpn kereta dah beratur..nak masuk lane tengah pon xbole..kereta beratur..

So nak soh aku wat ape? Terbang and bg ko laluan?

&#^£#;÷^&@/#;;_*+(;&@#$/&

Dah xlarat nak ngamuk membentak dlm kereta . Buat habis energy je...sampai office tudung pon dah senget benget. Senyum pun dah x semanis suria lagi...


So bos..tula reason sy dtg lmbt selama ni...hehehehe

Susahnya nak berubah daripada maki maki...tukar kepada istighfar
.

Tapi bila fikir.. mana aku nak cari balik n minta maaf org yg aku maki tadi.

Kenal pon tak.

Semoga aku istiqomah utk berubah. Bye!




Monday, December 17, 2012

Hye!

When was my last update?

Hehehe.Seems like i've been totally busy with my life, as a wife, mother, daughter and as a muslim.

I remember when i first created this blog, it was fully dedicated to my wedding. Once i'm married, it was like a forever good bye to the blog.

I've stopped blogging,totally!

I do miss blogging sometimes. There's so many times i wish i could make a come back (retisss ghitu).. but life hv been more than busy..

Girlsssss.... i finally got my own instagram acct!hahaha.

Ni bukan ketinggalan zaman dah ni... ni mati hidup semula org panggil. But i make it private, sebab ade stalker... hahaha. Lurus btol!

Lets be friend on instagram. Do add me! @durruz

Mcm ni eh?

Ok noob sekian.

Do expect food photography there!

Till next post! In sha Allah. May Allah bless us all








Saturday, May 5, 2012

Reyhana's Developments & Habits

Reyhana now is 5 months 3 weeks young.

Cepat masa berlalu. She is happy growing baby.


Reyhana's sleeping on mattress we bought at Nilai 3. Mattress thickness is about 2cm. Inside is kekabu. She's happy playing and rolling on the mattress. Lepas penat bermain (read mengesot badan ke belakang) she will end up sleeping at the edge of the mattress. Sometimes, tinggal kepala je atas tilam. So cute!

Reyhana is able to stand on both of her hands and feet. Tapi masih tak berjaya crawling. Hehe. Dia cuba hayun badan front and backward. But still has not able to figure out she needs to move her hand to start crawling. Mengamuk and menjerit marah...

is crying sebab still tak dapat merangkak.

however, we were amazed when she accidentally sat on her own yesterday. you are trully amazing baby! Mama sayang awak!

tapi lepas tu cepat2 betulkan dia. takut sakit pinggang dia nanti..

lepas tu sambung mengamuk sebab tak berjaya merangkak. salah step, terlebih angkat bontot. macam mana nak merangkak syng...

aiyohhh.. kena la belajar merangkak dulu baru boleh berdiri.

sometimes bila dah penat meniarap she will pose like this. tongkat dagu. hehe


we really cant wait to go to Baby Fair next weekend. Like seriously, mama is so excited to start solid food with Baby Reyhana...See how much they can offer us on Little Bean's 2in1 food steamer & processor.

Mama's blog has turn to Reyhana's diary. =) Thinking of changing my blog's layout. InsyaAllah bila jumpa yang berkenan nanti.

Till then, meet u again!

Friday, April 20, 2012

Reyhana 5 months old today!


Alhamdulillah. Hanya pada Allah seluruh kesyukuran dipanjatkan atas kesihatan & perkembangan yg baik for baby Reyhana.

Hari ni Reyhana genap 5 bulan. She is happy growing baby. Another 1 month to go for exclusive BF. Mudah-mudahan murah rezeki Reyhana. Mama kena kuat semangat! yeay!

I wish to share some BF tips, macam mane nak banyakkan susu?

to be true, 3 days at the hospital memang susu sangat2 kurang. kalau dapat meliputi base botol (pump method) pun macam dah gilang gemilang. pencapaian terbesar. memang rasa down, nak2 bila hantar susu dekat nursery, nurse tanya banyak tu je ke susu? senyum jelah.. dalam hati macam kena cakar jugaklah..

terkenangkan susu kolustrum yg sgt2 penting utk baby. kuatkan semangat jugak...

Kepentingan susu kolustrum:
"kolostrum di ibaratkan sebagai suntikan imunisasi pertama yang diperolehi oleh bayi sebaik sahaja dilahirkan dan mengandungi antibodi dan sel-sel hidup yang mampu menyelamatkan bayi sebelum diberikan imunisasi formal. Selain SIgA, ianya juga mengandungi Lactoferin, Lactalbumin, Glycoprotein, Cytokines dll) yang membantu melawan virus, bakteria, jaundis, alergi dan toksin." - http://www.babynme.com.my

nak kenal pasti susu kolustrum, warna dia kuning-kuning cair. and memang tak banyak pun. tapi sebagai first timer, memang tak reti kan so memang risau sangat2 baby tak cukup susu.

masuk hari ke dua, terus mintak husband belikan horlicks 3in1, sikit2 minum horlicks. sebab nak banyakkan susu. tapi still sama. seciput je susu yang keluar.

hari ketiga dah boleh keluar hospital, terus ajak husband beli susu formula.. tapi tak tau cam mana on the way tu tak teringat langsung nak beli.. And reyhana time tu belum bole DF, so memang sua botol je... kelam kabut pump..

Alhamdulillah. ada jauh lebih banyak dari sebelum.. =)

TIPS:
1. Minum horlicks sampai dah xleh pandang paket horlicks
2. Banyakkan minum air.
3. Makan sayur sawi for every meal.
4. Tengok gambar/ video baby sambil pump. Bunyi macam pelik, tapi cubalah!
5. Berdoa minta pertolongan Allah

dan sehingga hari ni Reyhana kekal minum BM shj.

*BM : br*ast milk, BF : br*ast feeding, DF: direct feeding.

Thursday, March 15, 2012

Labour experience

Aku tau sedikit terlewat.eh tak, sebenarnya sebanyak terlewat nak post pasal labour experience. Baby Reyhana pun nak masuk 4bulan dah next week. Tapi sebagai catatan kenangan. esok dah tua belek-belek blog (erks?), boleh igt balik saat2 genting melahirkan baby Reyhana.

18-Nov-2011

Pukul 6 lebih bangun solat subuh rasa semacam ada air mengalir. Cek-cek tengok.. ada air keluar dekat kaki. Warna jernih & tiada bau (air ketuban). Masa tu terus kejut MF, masing-masing blur. dah time ke ni?

But then, tunggu jugak bunyi 'pop' macam ade sesetengah org cakap kalau kembar air tu kan. sampai habis solat siap mandi nak pergi hospital. no more air keluar. since masa tu dah 38weeks. both of us decided pegi terus hospital jelah. dalam kecemasan sempat suruh huda bbm gambar gerai nasi lemak.

teringin nak makan nasi lemak sgt2. masa tu pk... janji dapat makan ni. nak bersalin lpas tu bersalin lah...thanks babe! dapat aku baham nasi lemak sambal sotong. slurps!

berlakulah lencongan instead of pergi hospital, kitorang beli nasi lemak. tapi lepas tu MF terus pecut pegi hospital.

i keep telling myself. i can do this. padahal tak start real pain lagi. hehehe. contraction baru bagi salam ghitu...

sampai hospital, doktor cek ada bukaan 1cm. dalam hati....oiii jauhnye nak sampai 10cm. kena tahan ward due to leakage. but air ketuban is still enough for baby.

the next day, doktor cek lagi, still bukaan tak banyak, and they start to induce me every 6hours camtu. second induce pun sama. still bukaan tak banyak. contraction makin kerap. siap pegang2 dinding tahan sakit. stress pun ada setiap kali doktor/nurse cek memang bukaan tak banyak. walaupun aku dah menggigil tahan sakit kat situ.

but i keep telling myself. this isnt the time yet.ini belum sakit kaw-kaw lagi ni. because i still can bear.

19-Nov-2011, 10pm

Doktor check whether the 2nd induce ada perkembangan tak. still same. masa tu rasa macam nak nangis pun ada. huhu...and they brought me to labour room for 3rd induce. after all the procedure induce and masukkan epidural, sebenarnya memang tak nak. tapi doktor konfiden cakap awak tak tahan ni. tensen aku! so ambik jela. aku boleh tertidur. MF too. gila betul! dah 3rd induce pon tertidur. because i was too tired. :(

at 12.30 macam tu doktor datang cek. still no more opening. and heartbeat baby drop to 50. Seriously, memang aku nangis time tu. Nak sangat-sangat deliver normal. Tayah contoh jauh-jauh lah. Mak boleh lahirkan 6orang anak. kenapa aku tak boleh?

eventho kitorang masih boleh try for normal, sebab doktor bagi 12hours after 3rd induce. suka tak suka. nak tanak kena beranak jugak. in the end, tengok heartbeat baby sgt2 tak stabil kejap tinggi rendah. kitorang end up decide go for c-sec.

20.11.2011,

Jam 140 pagi Reyhana selamat dilahirkan. Alhamdulillah. syukur sangat2.

siapa cakap operate tak sakit, meh aku cubit! beranak mana yang tak sakit. either normal or operate ada sakitnya tersendiri. untuk kes operate, until now masih sakit lagi. tapi percayalah. still boleh bear kesakitan tu, insyaAllah.

Bak kata Mak, sabarlah. Bukan senang seorang anak nak beri syurga buat ibunya.

InsyaAllah nanti cita perihal berpantang pulak!

TIPS: Untuk kurangkan rasa sakit time kena seluk/ cek bukaan. tarik nafas dalam-dalam masa nurse masukkan tangan. cuba tahan nafas atau curi2 nafas masa proses tu. InsyaAllah pain dia taklah teruk sangat. Masih boleh tahan ;)

tapi kalau suruh aku lalui lagi now, tak dulu kot....grgrgrgrgrrr....

Selamat bersalin buat semua rakan-rakan/bloggers yang bakal bersalin tak lama lagi. Semoga dipermudahkan. banyakkan berselawat, istighfar, kalau boleh mengaji quran lagi bagus. InsyaAllah, Allah bersama-sama org yg sabar.

Sunday, March 11, 2012

Reyhana dah pandai meniarap!

Yeay!

Alhamdulillah!

First time dia berjaya meniarap, was at 12.30 midnite on our 1st anniversary, 18Feb2012. Tiada hadiah yang lebih bermakna, thanks Reyhana.

Anak mama sangat sweet. She made it twice. Yang first dia macam blur and senyap je. Me too. Second time dia try lagi, and terus menjerit-jerit gembira. Hahaha. Aku pun kecoh siap kejut husband yang dah tido bangun.

Lepas tu... dia as normal cuba meniarap lagi tapi tak lepas. tak tau miracle apa malam tu dia boleh. hehe. Apa pun anak mama ni memang sweet sangat.

And now, alhamdulillah. dah tak susah dia nak turn badan. cuma die belum pandai rolling cam hindustan lagi. dah pandai sok bentang toto tidur atas lantai la kita ye Reyhana. Say babai to katil...nooooooo!

sobs


Gambar Reyhana meniarap @nursery. Sent by nursery owner. ;)

Reyhana now 3months plus. Semoga anak mama terus mencuba sesuatu yg baru. Mama sayang dia. Love!

Thursday, February 2, 2012

i'm back!!

wahhh.. ghitu kan tajuk post. macam lah orang heran. huhu

i was away for few months sebab terlalu busy. =(

great news from me. we are now three happy family. MF (laki ku, kot la korang lupa name die sebab dah lame sangat aku tak blog kan ) , myself and our junior.

she was born on 20.11.2011 1.40pagi (memang aku lembab update. hehe. adapting lah kata kan)

insyaAllah ada kelapangan akan cerita pasal my labour experience here..

so here, introducing

 Reyhana S bt MF - Day 1.

 Reyhana S . 2 months 2wks

sebelah tu saje tayang mama die. dah kurus :p

open this one for rental. berminat?


no no no. not that ladies. those are my sweetest girlfriends ever.

cushion kaler2 tu. i got about 9 of them (kena check balik) let me know if u are interested
sedar tak sedar. its february again. month of love!memang campur aduk post aku ni. orang kemaruk baru dapat keyboard. haha.

see youu!












nRelate

nRelate