Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Monday, April 14, 2014

cara rancang kehamilan

Lately selalu google pasal baby planning. In sha Allah, kalau ada rezeki lagi kan. why not, reyhana baby pun dah 2 tahun lebih and most of the time dia lonely sebab takde kawan sebaya.kesian kan?

bila pergi rumah cousin dia je menangis tamo balik.....

huwaaaaa... mak dia pose serba salah. sometime reyhana baby tanya, mana adik? grrrrrrrr... x reti mama nak jawab. in sha Allah ada rezeki nanti ada ye reyhana, sementare ni tumpang dulu adik cousin2 bole?

ok, since reyhana dulu born tanpa sempat kami merancang, alhamdulillah rezeki. so aku before ni x banyak baca erti kata lain xtau sangat. so untuk anak kedua ni adalah sikit2 cari-cari info,

yang paling bestnya aku jumpa kalkulor ni. mungkin ada banyak dah yang lain, tapi utk aku yang ni paling senang paham, and dia kirakan 3 bulan sekaligus. best kan. easyyyy keje!

Ok yang ni contoh aku print screen, bukan cycle aku ok? pfffft.

just masukkan 3 benda penting ni je,
1. Hari Pertama Haid Terakhir
2. Interval period
3. Masa haid

Then jadual mcm bawah ni siap, senang untuk kita-kita yang suka cara mudah. cumanya WAJIB TAU la 3 point dkt atas tu.

nanti akan keluarlah bila conception baby girl/ boy.

okay, apa yang buat aku rasa macam betul je. macam betul je. sebab saje tengok time reyhana dulu macam betul.

macam malu pun ada post cmni, tapi takpelah. harap dpt memberi manfaat.

boleh pergi dkt sini ye utk kira korang punya:

http://ibuhamil.com/kalkulator-masa-subur.php





Tuesday, January 28, 2014

Hiiiiiiiiii

Blog ni dah lama tak maintain, and baru perasan all my blog list time kahwin dulu dah hilang..

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

pastu macam teringat theres one time blog aku kena hack, and could be masa nak betulkan tu aku terbuang blog list aku. sobbbsss...

kawan-kawan lama, baru... kalau sudi exchange link bole letak komen sini ye.

tq :)



Wednesday, January 8, 2014

Bedtime Stories

Fuhhhhhh...fuhhhhhh! Blog aku ni tahap bersawang dia memang tiup sampai nangis pun takkan bersih.. guna vacum pun mmg kena pakai yg ada air filter sekali...huwaaaa teruks! Sangat lama ditinggalkan....

Dah lama tak menulis dekat sini, sebab memang blur tak tau nak tulis apa. And lately rasa rindu, bila baca balik post lama-lama..

wahhh...aku ke yang tulis dulu ni. oh so memory sangat-sangat okay.

macam in the end aku rasa, i need a place actually to store all the good2 memories...

yang tak good2 tak nak simpan, ambil pengajaran aje cukup!

lately both of us, me and Reyhana start picking up new habit - bedtime stories.

previously, memang dia type tidur lewat.. by 12.00 midnite selalunya, ikut macam mak dia lah kan.Huhu. Tiba-tiba aku dapat kesedaran sikit, and fikir i really need to change her biological clock from now. Besok dah masuk tadika haaa ko tak bole bangun pagi!

takkan hari-hari nak MC (oppppps!)

My idea is to change her habit slowly, biasalah dengan budak-budak tak boleh nak force, dorang pun perlu time to adapt kan.

So sekarang ni by 10.30 both of us akan naik tidur! Selepas habis semua drama melayu aku khatam dekat tv tu, kitorang naik tidur! Which actually xlah tidur terus, ada bedtime stories dengan dia dulu.

As a working mother, dalam banyak-banyak activity with Reyhana, bedtime stories is most enjoyable. sebab boleh baring! hahahah...tu je sebab dia...

so last night, dia punggah buku-buku dia tu naik. Terbeliak bijik mata tengok, sampai 3 buku dia bawak. Wah wah wah! Mujur 1 buku 4 mukasurat, layanssss jela.

Then penggembaraan bermula... (eh!)

Buku Reyhana basically buku bergambar, gambar-gambar haiwan gitu..so aku pun akan introduce satu-satu ni binatang apa..ni binatang apa... then memang tunggu dia ikut sebutlah kan. Part ni part paling aku suka, sebab tengok muka dia termenung panjang and lidah gaya-gaya terbelit nak menyebut.

Pengarang ni pun, ada pulak letak nama haiwan tu Konkikotki << contohhh!!

Haaaa...tak nangis Reyhana nak sebut. Dengan mak dia pun lidah terbelit...

Jangankan nama di atas, nak sebut Koala pun Reyhana terbelit-belit. Takpe sayangggg, take your time ok!

Bolehlah sikit-sikit sebut Panda, and part paling nak gelak guling-guling time aku tanya dia ni apa...


Dengan slumber dia jawab .."passsshhh" atau nama sebenar lipas. Hahahaha. Kesianlah kau rama-rama, disangkakan lipas! 

Pengarang pun satu, isnt rama-rama supposed to be in pink, or pastel... sweet2 colour patutnya!Huuuu

Saturday, February 23, 2013

2nd Anniversary

On my 2nd Anniversary,

I made this for my husband,



With so much love for him, pavlova!

Friday, February 15, 2013

Wedding Guest Book

Dah kenapa tiba-tiba kan?

Dah nak masuk 2 tahun kahwin pun. Tiba-tiba pulak.

Just to share macam mana aku hasilkan wedding guestbook aku dulu. sebab dulu tak post in details, gambar pun kecik aje. *segan*

and post wedding guest book ni yang paling mendapat sambutan. so aku share lah ye. dulu masa aku preggy ramai yg email tanya. ada yang aku reply. ada yang tak. maafla, maybe korang dah kahwin pun sekarang... mesti paham kan feeeling-feeling preggy macam mana.

dengan takde mood. dengan penat.

since February bulan ulang tahun perkahwinan. izin kan aku tumpang lalu & cerita sikit.. lagi jimat kalau boleh buat sendiri. aku paham sangat perasaan b2b, selagi boleh jimat kan.. (rindu pulak saat tu!)
Aku buat sendiri guestbook ni. maksudnya tak tempah dengan sapa-sapa.

Utk cover aku guna canvas, tempah gambar printed atas canvas, and cost dia baru lebih kurang rm50 macam tu utk cover. Kelebihan canvas ni, kerna air pun tak serap kan. so cantik sangatlah utk jadi cover.

Then aku beli paper size A4 yg lebih tebal dari biasa, so tak tembus ke belakang. Biasa kita guna magic pen and etc kan.. so kertas ni selamat lah, cun je bila orang tulis.

Then kertas, cover ni semua aku bawak kedai yg buat binding untuk thesis tu...so siap!

Bunyi macam mudah kan. Hehehe..Memang straight forward, tapi bile benda DIY ni, memang leceh sikit lah. Tapi puas hati. Kalau kita beli dah siap, bersepah banyak dekat kedai kan. Cuma, kurang kelainan sikit lah. Kalau dari hasil idea sendiri, sampai bila-bila kita tengok kita akan kenang. =)

Selamat membuat preparations b2b.

Follow me on instagram uolls! bye!


nRelate

nRelate