Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Monday, October 4, 2010

Procedure Perkahwinan [Bhg 1]

Salam all~

We are about to start with procedure nikah kahwin, h2b dah pergi ambil borang nikah dekat pejabat agama siang tadi. itu pun selepas puas kena bebel. haha. tup tap, die senyap tak reply sms. rupanya pergi pejabat agama ambil borang. heehee!

So next week, we are up for HIV test. Heard that, the result is valid for 6 months. tak berupaya menangguh lagi...and kalau boleh nak cepat-cepat settle..heehee...

Panduan permohonan bagi lelaki dan perempuan boleh dilihat di website JAIS.

Both of us fall into category two;

Kategori 2: Lelaki dari Negeri berlainan dan akan bernikah di
Negeri tempat perempuan. (Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur,
perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Negeri
Sembilan)
1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri
terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan
kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan. (lelaki)
4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda.
(lelaki).
5. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan
mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
6. Pihak perempuan akan mengisi borang.
7. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
8. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
9. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
10. Hantar borang ke Pejabat Agama. Pejabat agama akan
menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat
Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang
ada.
11. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang
selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara
pernikahan anda.

lain-lain category, boleh tengok di sini-alshahir.com.my

Dan ini pula senarai Klinik Kesihatan yang terlibat dengan ujian HIV test di sekitar Selangor.

sini!

p/s: tadi call2 clinic tanya pasal ujian HIV, hurmmm..entah apa teammates(Chinese) aku fikir agaknya...hihi

entry khas untuk MF, biar dia gelabah sikit. hakhak~ Bak kata Angah, tanya je dia...nak kahwin ke tak ni???

8 comments:

MiSS NaDieYA said...

thanks for the info dear..tak buat lg gak kebenaran kawen n semua2 tu..byknye bende nak bt..hrp sempat semua tu

farhanna said...

awak lg 3 bulan yer, btw saya almost 4 month..huhuhu n theme kita sama.. x sabar tgk wedding awak

mysarah said...

belah my bf baru jer settle. lepas ni nak settlekan i punya pulak. tetiba berdebar! ahaha

~ mizzAmy ~ said...

owhh ok, hiv test tuh valid 6 bulan je ekh? means kena buat 6 bulan before the date. thanks for info. ;)

Renee Meow said...

heyya..im a silent reader n a new B2B blogger.. i linked ur page, hope u dont mind.. :)


by the way, thanks for d info..byknyerrr nak kene wat..huhu~



Renee Meow
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Cik Puan Fara said...

durrus,
good luck.. kejap je lg tu.. :D

Rilla said...

Bagus info2 ni. Thanks for sharing

Durruz said...

nadieya,insyaAllah sempat. ganbatte!

farhanna, u kawen dulu la..hehe..i punye wedding biasa aje...=)

mysarah, harus berdebar!! and esaikted jgn lupe..hakhak

amy & rilla, ur welcome~

hi renee, welcome B2B wedding bloggers..wahh bunyi cam ade club kan.hakhak...thanks for adding, will add u as well.

kak farah....nevesssss! gane....??

nRelate

nRelate