Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Friday, March 26, 2010

MUA done!


remember my prev post, said about ke-dilemaan ku, kini sudah berakhir.

i did some survey, and i end up picking her as my MUA. my criteria is simple, that person must be 'xxx' and has a good portfolio of her wedding make over. i hope she can turn me into gorgeous look. please dont break my heart...

why this early? i texted her yesterday,
"dah ada orang book akak untuk thn depan?"..
"yes, 5 feb..."

oh.i definately terkedu. memang dekat-dekat dengan my wedding date.ohh..ape lagi, balik kerja terus masukkan deposit. hehehe...

she will be doing my nikah, reception and his bertandang(yet to confim). and i'm a bit glad knowing that i can cross MUA from my list.

have i done enough of survey?
i think so. hiks, at least i did some. walaupun banyak yang i tak go direct to the person, but throughout sharing & caring by other bloggers, it helped me a lot.THANX!..hehe..and of course, im a person who always tie to budget. and i can compromise on almost everything, but not my budget.. salahkan budget ku yang ciput, dan kemalasan diri menabung dari awal..huhu...

should i rebranding my blog and name it as "si bajet bride" hahahah

kenapa semua ambil dia?
back to basic. budget girllsssss.... 3 sessions altogether dapat murah sikit! hehe

sedikit sebanyak

i have started doing survey since june last year. when huda is planning her wedding, and ayu is deciding to get married, there come my part to busy body around. hehe. i sent her email, she quoted me the price. so ever since that, i keep my eyes close to her works, and so far nampak semua ok. hope she will be doing well & with full heart during my time later.


some of u might know who is 'she' already by looking at these photos rite? hehehe.. ;)

and nahwal, good knowing that u have pick one for u as well. . semoge smuenye lancar okeh. ;)

Wednesday, March 24, 2010

DIY #2

Banyak sangat benda dalam kepala ni, sukar untuk dizahirkan. hehe..sebab semuanya pun, eh biarlah dulu. eh, nanti-nantilah story, tak jadi pun lagik..

so, my next DIY project will be hantaran for him. Ini rasanya DIY yang terakhir kot nanti, tapi alang-alang dah terfikir nak buat, langsung update. settle!hopefully yang ini betul-betul akan direalisasi kan, we will see how..

Survey tak buat betul-betul lagi, just roughly dari survey-survey yang pernah dibuat.

Sewa kain alas dulang: rm8 to rm10 ( 9 alas,maka rm72 to rm90)
Sewa/Beli Bekas hantaran : rm20 to rm35 ( 9 bekas, rm180 to rm315)
Hias Bunga-bungaan: rm200 , anggaran dapat dalam 25 dozen.. xcukup lagi ke???ohoho..300 kuntum, maka 1 dulang 33 kuntum. hahaha...amekk!
lain-lain: rm100

total: rm552 to rm705..

still mahal lagi nih..

kata DIY, haruslah kena jimat lagi, kalau setakat beza sikit je dengan upah orang, baek tayah kan. huhu..

mari potong tang munge, banyak sangat tu 33kuntum sedulang. nak bagi makan kambing lepas majlis pun kambing geleng-geleng cakap dah kenyang.huhu...

tambah tolak, 1 dulang 15 kuntum, so total kos bunga dalam rm90.

Jadi sekarang, bajet dah mengecil menjadi rm450 sahaja minima. Rata-rata yang sy survey, so far bunga hidup minima rm70. kalau ada lebih murah dari ni, tolong share. Tapi sy tak expect benda macam ni murah, coz people are selling their talents dalam seni hias & gubahan, bukan bunga semata-mata.huhu

but the problem is, sy bukan seorang yang pandai mengubah bunga..perlu ke sign up course seni gubahan lepas ni?? huwaaaa..

youtube kan ade ;)

Tuesday, March 23, 2010

Siapa saya?

Gigih membuat tag dari Belle and Nahwal

1) Siapakah diri anda di rumah?

- rumah yang mana ni?rumah sewa ke rumah parents? seorang anak manja emak, cucu busuk wan, dan anak perempuan ayah yang degil. kakak yang laser..*haha, pasrah jelah ye adik-adikku* , dan seorang adik perempuan yang suka melawan dan bising. yang paling penting, di rumah, aku sangat suka menonton dvd movie yang kelakar, sambil berbaring di sofa malas ayah di kelilingi kekacang, juga milik ayah...heheheh...

2) Siapakah diri anda disamping rakan?
- yang ni kena tanya dorang lah kan. mane ku tauu... tapi close frens selalu cakap aku seorang yang loud. cet! funny mayb, sebab i love jokes, and craving for moreeeee...

3) 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
- wide angle & telephoto lens. * duit..oh duit..mana kamuuu?*
- kahwin.. *ewah, gatai naa..*
- travel around the globe with him
- nak bawak mak,ayah, dan wan menunaikan umrah/haji *mane yang aku mampu lah*
- furnish my own house. *pelan-pelan kayuh,lama2 penuh lah*

4.Siapakah nama pasangan anda?
- MF darling.

5.Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
- baik sangat-sangat. dan sayangkan aku.
- seorang yg bertoleransi & terbuka dalam menerima pendapat orang lain
- suka layan aku gelak-gelak, and a very good listener yang bisa memadamkan api yg sedang marak
- seorang yang kemas, dan pandai mengemas
- seorang yang sangat2 boleh diharap, rajin berusaha
-segala-galanya tentang die :P
*mode serius ketika menjawab soalan ni*

6.Bila tarikh anda couple?
- 14 sept ;)


7.Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
-pahit utk saya banyak. but hes always there for me. you r my bestfriend!!


8.Lagu tema cinta anda?
-Sempurna, Andra & The backbone


9.Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
- biar aku bgtau dia terus sendiri *kalau ada*


10.Tag 10 rakan anda yang lain
AyuReq
Ryna
Xora
Ann
Ain
Farrah
Asotoko
and
.
.
.
YOUUUUU! =)

p/s: MF, nak tag kamu bole tak?hehehe... ;)



Monday, March 22, 2010

hari ini,

hari ini,

saya sangat gembira!! =)

rase macam nak senyum lebar sampai bibir cantum balik dekat belakang kepala. haha..punyelah gembira ;)

only now i understand, why some brides miss their wedding preps. its totally wonderful. biasalah kekecohan, dugaan here and there...

doa kami, semoga semuanya berjalan lancar hingga tiba hari itu.

totally recommended, Gulatis @ Metro Point Kajang. ade banyak stok kain, and assistant yang all out tolong carikan kain pilihan hati, yang warnanya memang sangat2 susah nak jumpa. and ade jual apeee yang kami cari. ;)
phenat..sedap kalau dapat tido ni ;)

Tuesday, March 16, 2010

Anjakan Paradigma

I believe this is part of preparation being a good wife.

dah 2x i watched this tv talk show. it was totally interesting, i'm not sure what are the real baseline of this show, tapi due kali aku tengok, it was all about relationship antara suami and isteri. kenali pasangan kita. sambil tu, diselit-selitkan unsur-unsur humour and nasihat tentang syurga and neraka, ketaatan kepada suami and etc. seriously, i love it.

aku bagai kertas yang terkena glue when it comes to this talk show. lagi-lagi the host is Dr Fadzilah Kamsah. Penyampaian yang mudah, dengan contoh-contoh yang relevan. sangat mudah difahami, dan di relatekan dengan life sendiri.

one of the gist yang paling tertarik-menarik,

1.anggap pasangan kita orang baru setiap hari kita jumpa dia. so we will never full, and enuff of knowing him... =)

2. mohan dari Allah tunjukkan siapa pasangan kita dengan mata hati, bukan mata fizikal. thats normal, bila kita dah terlalu sayangkan seseorang, we tend to ignore semua yang buruk pasal dia, so mintalah petunjuk Allah agar kita dapat perbaiki semuanya, insyaAllah.

so, jom semua tonton:

Anjakan Paradigma
bersama Dato' Dr Fadzillah Kamsah
Astro Oasis
Selasa, 9:30-10:30mlm

bila dengar dia cakap, then teringat apa yang pernah terjadi between both of us... ohhh, camni rupanyeeee lelakiiii! heehee!


Friday, March 12, 2010

Salikin Sidek

ihsan: google

As requested by cik belle, ini dia saya cerita dengan lebih terperinci tentang Salikin Sidek di Sexy mall, read:sacc mall.

The butik is at floor 2 and dekat bucu-bucu siket.there's one guy inside there, yang sangat ramah and willing to give free consultancy.i rasa lah, sebab die layan je i kan...if not mistaken, nama dia Zakri, one of fashion designer yang jaga branch yang ni..

the price starts from rm500. preferably u dah ade design idaman kalbu, just tunjuk pada die, and on the spot die bole roughly estimate the cost for u. macam baju i kurung modern, with a few details tambah-tambah mengikut citarasa i, he quotes me rmXXX, still below than 1k kan...bcoz, he said baju i nak simple aje, and that rmXXX is the best price he can give.

u can option untuk beli kain all by urself atau mintak dia belikan. for me i trust his choice as a designer, insyAllah takkan silap dalam membeli kain. tapi, i dont know what price to expect kalau dia belikan.mayb can arrange with him ur budget ;)

i got this on my mind, on how my dress will look like. material apa i nak pakai semua i bgtau dia, coz he will quote the price based on design, material. like he said, it is more to jenis kain. kalau susah, memang mahalllll la jawabnye. and so many details pun bole lambung harga jugak. so i get his advice on what to buy, and berapa meter yang cukup. and he is a good guy whom willing to share. buat hati i tertambat nak tempah dekat dia sajork. lalala~ ..dek kerana advice dia, i dah beli kain untuk nikah pun. hahaha. betapa besar kesan dia kat i kan. haha..

beading starts from rm250. lagi banyak and sarat, sendiri mau ingat. hehe.. that rmXXX totally workmanship pada baju sahaja, tak termasuk veil and tudung.

tempahan sebaiknya 3 bulan sebelum majlis, biasanya 2 minggu sebelum the dress is all the way readyyyyy...nak hantar awal pun boleh, because theres no limit date of the alteration. selagi u made the baju from him, the alteration is free.. =)

Thursday, March 11, 2010

survey lagik

Tadi dah servis kereta, seronok sangat. i feel more safe driving now, no more bunyi screett..screett..semasa menekan break yang sangat annoying. selepas itu, settlekan hal refund cheque dengan jayanya..

terus ke shah alam untuk survey tailor baju nikah.

tailor pertama, merupakan seorang tukang jahit biasa. dia cakap hanya biasa buat baju-baju biasa je. jadi, i sketch my design in front of her, sambil explain itu ini..yadaa.yadaa.. dia kurang paham. bila aku cerita lebih mendalam. baru dia nampak gambaran, and die namapk cam tak berminat. but i dont know.somehow i felt dia tak berapa berminat. because all the time i was doing my sketch, i dont feel she is there with me. dia sibuklah meng-iron baju client dia yang lain. tailoring cost pulak, oklah. dalam kategori jimat jugaklah.

and then, terus merayau-rayau, and found one boutique ni. suka sangat baju dia, and jahitan nampak kemas gila-gila. tapi tailor dia hanya jahit for that butik. no special request nak sibuk-sibuk. so i curi-curi snap photo of it. HARUS SIMPAN ni..

teruskan merayau, and terjumpa another one. tailor kedua ni adalah seorang designer. so when i explained to him, he kinda paham what i want, provide me with simple consultation. suggest itu ini. what material to use, berapa meter...suke sangat.. yang paling penting, dia fokus dengan bebelan aku yang belum tentu hantar kain dekat dia..even MF pun rasa confident kalau nak ambil khidmat dia ni. me too. tapi biar dululah..kan survey ni.so fokus, survey selagi boleh, and shortlist kan yang sesuaiii...

and secara tak sengaja, tersinggah gulatis, dan terbeli sesuatu... huhu...and im broke now. aihh..

then, pergi rumah potential vendor pelamin, to discuss. coz actually, susah sangat nak tunggu die reply. so saya pergi sendiri, to meet her face to face, tanya segala tok nenek yang saya nak tau. ternyata puas. sebab apa yang bersarang dalam kepala sudah terjawab. but i was a bit dissapointed, no more 3 panel pelamin will be provided for pelamin bawah khemah..

so pencarian vendor akan diteruskan. aja-aja.fighting!

my target is to finish survey segala tok nenek by June. and start booking on August macam itu ;) July buat apaa??? rehat la. bagi break pada diri sendiri. ;). not necessary to follow dis la, if rasa nak bookkk, bookk aje terus kalau dah berkenan kan, sebelum melepaskan...huhu

Wednesday, March 10, 2010

Vendor & Nikah Berkat & DIY project

oh, aku tiada progress. tengoklah ticker..kannnn lambat lagikkkk..hehe..

esok cuti, im going to service my car, ambil cheque refund, and jumpa potential vendor pelamin. this is my first time nak jumpa vendor okay, and i dont know what to expect.

Vendor

basically esok, i just want her to quote price for me. tanya depan-depan terus. senang. nego harga if possible.. segala keinginan and impian, aku simpan dulu,boleh? ini semata-mata nak tau harge je. hehe. kalau cantik, cun and tiada tandingan(dari segi bajet).. terus bookkkk!! hopefully harga die x mengarut lah, kalau mengarut babai la jawabnye.. T.T

later aku update pasal ni lagi okeh.

Nikah berkat & DIY Project

My friend panggil doorgift as berkat, so dah terikut-ikut dia. I plan to give surah Yasin, but mayb not to all guest, already told mak, she suggested to give tasbih together with yasin .and i'm still looking for vendor yang bole provide me like surah Yasin in the range 60-100 pcs..if possible, printed with some requested wording. and with harga yang berpatutan..

bila bagi yasin & tasbih shj, rasa macam tak cukup, thinking of giving away something extra..

iaitu... home-made choc!!..

nyummy.nyummy.nyummy.

percaya atau tidak, i plan to DIY my own wedding choc!. hahaha..harusla belajar-belajar buat dari sekarang.akak depan rumah i can make a very tasty choc.seriously,recommended. sedaaapp sangat-sangat. selalu homemade yg i pernah makan before this, dia macam a bit oily, and rasa choc yang s0-s0.

but hers... sedap sangat..she is selling it rm1 for per piece.

agak-agak kalau i ngendeng-ngendeng depan gate die mintak resepi die nak layan tak????? heeee~

nampak comot sikitla, tapi suka bila die bungkus macam tu...nice.

google images.

Monday, March 8, 2010

Hantaran Checklist.

Ini adalah special entry for us to keep track on our hantaran progress. hehe.. we agreed to exchange these items on that special day. so just roughly ye..

from me to him:

1. Jam tangan: DONE
2. Seluar + baju : DONE
3. belt + wallet. : DONE
4. Kasut: DONE
5. perfume set : DONE
6. Buah-buahan & cake
7. coklat
8. electronic device. : survey

**cincin kahwin : DONE

from him to me:

1.kasut + handbag : DONE
2. telekung : DONE
3.kek atau choc.
4. perfume set : DONE
5. jam tangan :DONE
6. Baju kurung
7. rantai tangan: DONE **for majlis tunang

**cincin kahwin : DONE

as per conversion, these are what we agree. ok je kot. rantai tangan above mayb need to be replaced with something else, since dia akan dipakaikan masa bertunang. iaitu, majlis ringkas a few minutes before nikah. hehehe. hantaran ni gabungan majlis tunang + nikah, so nampak sendat sikit la. haha.. ade aku kisah?? ;)


personally, im not going to giv him al-quran, or neither ask him to give me one. sebab saya sudah ada, and i guess he got his too..banyak-banyak tapi tak baca pun xbagus juga kan. =(

Sunday, March 7, 2010

dah tuee :p

yesterday was MF's birthday. nothing much was done on that day. tapi bole lah nak kata aku sudah improved. kalau tak, dulu lagi teruk kot. not romantic at all. tapi tahan MF dengan aku. coz, i think he is all the way same with me. hahahah. terok kan kitorang.

sebab aku sakit perut, i was a bit late. and tak berapa ready untuk keluar when he arrived at my apartment. he was waiting almost 15minutes or lebih? sorila MF, kalau tak kerana sakit perut, konpem dah on time.hehe. i texted him. meh la naik kereta saya, while i was ready in the car. he replied, bawakla kereta keluar. bukan jauh sangat nk bawak kereta keluar, tapi my reply was short.."tamo.."

tak lama lepas tu, nampak MF menapak masuk ke arah kereta aku. hahaha... then he was a bit shock, haha.sebab aku letak hadiah atas kerusi pemandu. aku tak pernah buat camni oke..memang loser kannnn??then die sengih2..hehehe..i hope he likes it.

we headed to our new house, yang masih under construction. saje nk pergi show house, ukur katil bilik master. haha, memang takde kerja kan. bcoz i planned to buy quilt set utk rumah kitorang nnt, and nak katil sebijik size tu.haha.perempuan saiko. alang-alang terus ukur size wet kitchen, size wardrobe bilik master. senang nak beli barang nnt.i heard, rumah akan siap bulan lima, and ready to handover bulan 8.. huwaaa...tertinggal la rumah tu kosong sementare tunggu bln 2 next year.ape bole buat..oh, BTW, rumah contoh is open for sale, with price 490K. kalau ade duit, memang aku nak. dah la corner lot. bole camping tgh2 padang nnt sambil tengok bulan bintang..matahari xla, panas kan.. :p

then pergi mid valley.coz robinsons is having sales. harusla aku yang terkinja-kinja nak membeli. hehe.so dapatla 1 pair of wedges dengan sales 50% + 40%..and kami meneruskan hunting barang hantaran.. survey-survey dulu handbag for me, and jam tangan for him...only will start buying bulan lima macam tu kot..

sempat tau pergi survey backpack for travelling. we made a promise, akan travel bersama-sama once we are married. hehehe... siap berangan nak buat tabung melancong macam dalam movie UPs..
deuter's image

next year we shud be at somewhere around the globe, to celebrate ur bufday!!

last birthday as single not available man.

love mint ice cream so muchhhhh.

ohh...tedapp..tapi lepas makan lamb ini, terus tangkap tengkuk....
muke kenyang.. penah ke muke lapar aku masuk blog ni.. ish..hahaha

i miss this little kiddo. nakal gile die ni.

kesan effek edit, rambut jadi kuning and kembang. haha

he was so cute (with attitiude!), aku pakse die cium pipi aku... die tamo korang tau. tak tau agaknye his aunty ni hawt org nye..selepas dipaksa.. die tetap tamo. i used reverse saikologi, amek gambar ini, dan tunjuk pada die.. die tengok, dan terussssss cium pipi ku. hahaha

how cute ur character...

2nd time i did... it doesnt work anymore... cet!!!




Thursday, March 4, 2010

HAHA, freaking funny...

this is damn funny..

By the time you read through this YOU WILL UNDERSTAND "TANJOOBERRYMUTTS"...
 
Now, here goes...
 
 

The following is a telephonic exchange between maybe you as a hotel guest and room-service in #$^&$@!......
 
Room Service : "Morrin. Roon sirbees."
 
Guest : "Sorry, I thought I dialed room-service."
 
Room Service: " Rye . Roon sirbees...morrin! Joowish to oddor sunteen???"
 
Guest: "Uh..... Yes, I'd like to order bacon and eggs."
 
Room Service: "Ow ulai den?"
 
Guest: ".....What??"
 
Room Service: "Ow ulai den?!?... Pryed, boyud, pochd?"
 
Guest: "Oh, the eggs! How do I like them? Sorry.. Scrambled, please."
 
Room Service: "Ow ulai dee bayken ? Creepse?"
 
Guest: "Crisp will be fine."
 
Room Service: "Hokay. An sahn toes?"
 
Guest: "What?"
 
Room Service: "An toes. Ulai sahn toes?"
 
Guest: "I.... Don't think so.."
 
RoomService: "No?  Udo wan sahn toes???"
 
Guest: "I feel really bad about this, but I don't know what 'udo wan sahn toes' means."
 
RoomService: "Toes! Toes!...Why Uoo don wan toes? Ow bow Anglish moppin we botter?"
 
Guest: "Oh, English muffin! !! I've got it! You were saying 'toast'...
 

Fine...Yes, an English muffin will be fine."
 
RoomService: "We botter?"
 
Guest: "No, just put the botter on the side."
 
RoomService: "Wad?!?"
 
Guest: "I mean butter... Just put the butter on the side."
 
RoomService: "Copy?"
 
Guest: "Excuse me?"
 
RoomService: "Copy...tea..meel?"
 
Guest: "Yes. Coffee, please... And that's everything."
 
RoomService: "One Minnie. Scramah egg, creepse bayken , Anglish moppin, we botter on sigh and copy ... Rye ??"
 
Guest: "Whatever you say."
 
RoomService: "Tanjooberrymutts."
 
Guest: "You're welcome"
 
   

Remember I said "By the time you read through this YOU WILL UNDERSTAND 'TANJOOBERRYMUTTS' ...... And you do, don't you!

Wednesday, March 3, 2010

launching

feeling nerves bila nak post ni.

frens yang dihormati. i've been working on this for quite sometimes. mencari idea and layout baru.re-branding.

and finally i've decided. to launch this. *maaf tiada jamuan makan-makan*. launch here means, mendedahkah kewujudan blog ini to public.

im one of photography fans. i'm loving it too much, too much than i can endure.

walaupun i just got 1 post shared there, but nvm. will soon update it.

feel free to visit it,

nRelate

nRelate