Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Wednesday, March 24, 2010

DIY #2

Banyak sangat benda dalam kepala ni, sukar untuk dizahirkan. hehe..sebab semuanya pun, eh biarlah dulu. eh, nanti-nantilah story, tak jadi pun lagik..

so, my next DIY project will be hantaran for him. Ini rasanya DIY yang terakhir kot nanti, tapi alang-alang dah terfikir nak buat, langsung update. settle!hopefully yang ini betul-betul akan direalisasi kan, we will see how..

Survey tak buat betul-betul lagi, just roughly dari survey-survey yang pernah dibuat.

Sewa kain alas dulang: rm8 to rm10 ( 9 alas,maka rm72 to rm90)
Sewa/Beli Bekas hantaran : rm20 to rm35 ( 9 bekas, rm180 to rm315)
Hias Bunga-bungaan: rm200 , anggaran dapat dalam 25 dozen.. xcukup lagi ke???ohoho..300 kuntum, maka 1 dulang 33 kuntum. hahaha...amekk!
lain-lain: rm100

total: rm552 to rm705..

still mahal lagi nih..

kata DIY, haruslah kena jimat lagi, kalau setakat beza sikit je dengan upah orang, baek tayah kan. huhu..

mari potong tang munge, banyak sangat tu 33kuntum sedulang. nak bagi makan kambing lepas majlis pun kambing geleng-geleng cakap dah kenyang.huhu...

tambah tolak, 1 dulang 15 kuntum, so total kos bunga dalam rm90.

Jadi sekarang, bajet dah mengecil menjadi rm450 sahaja minima. Rata-rata yang sy survey, so far bunga hidup minima rm70. kalau ada lebih murah dari ni, tolong share. Tapi sy tak expect benda macam ni murah, coz people are selling their talents dalam seni hias & gubahan, bukan bunga semata-mata.huhu

but the problem is, sy bukan seorang yang pandai mengubah bunga..perlu ke sign up course seni gubahan lepas ni?? huwaaaa..

youtube kan ade ;)

12 comments:

♥♥ eija ♥♥ said...

nak tanya DIY tuu ape yek hehe

Durruz said...

Do It Yourself eija. =)

jom DIY.jom. jom. hehe

Cik Belle said...

durruz, ade je yang amek rm50 untuk fresh flowers. check sini: http://little-flower-pot.blogspot.com/

Durruz said...

thanks belle. dah agak, mesti u ade. hakhak..

tp tadi dah tgk, rm50 promo valid unti 31 dec 2010 aje.. napela tak sampai febuary 2011 kan..hikhik...

NahWaL said...

nak diy jugakk.huhu. diy pon mahal kan. tak sanggup nak anta ke kedai

Nurulhuda|Adlie said...

durruz, i pun nak diy sama mcm u, haha nak buatkan belah laki sekali, cuma beza costing u dgn i, i takde sewa bekas/tray hantaran, cuma sewa dulang dgn alas (dalam rm8 satu) nanti i cuma guna base polistrene and atas dia terus lekat wet spoonge, then terus cucuk bunga.. so save la sikit cost.. =)

sama2 gud luck okay..

fikaryna said...

buat kira2..ada benda berbaloi diy..kdg2..hajat nak diy..masa pulak.huhu..

Durruz said...

nahwal,

yezza, diy pun mahal..hntr kedai lagi mahalkan..napela semue orang nak charge mahal2 ni...tsk.tsk

huda,
hehe..wah buat lelaki sekali.power ni.nnt upload tau..gudluck tuk kamu juga!semoge kite same2 berjaye.hehe

ryna,
yup. dah dapat jimat, tp masa pulak masalahnye. kena buat lebih awal and beli bunga yg tahan lebih lama.

Moose said...

Salam,

babe, klo nak DIY hantaran guna fresh flowers and nak save duit, i suggest jangan guna roses. cari alternative lain. rose memang cantik tapi tula, mahal. why not guna orchid, chrysanthemum or carnation ke? lain dari yang lain sket. tak pun boleh guna filler flowers cam baby's breath, or peacock daisies tu banyak2.

journey of a lady said...

i rs kos utk bunga xmahal la dear..dlu i wat time tunang RM100 i leh dpt 5 dulang, siap bleh isi 2 pasu meja mkan lagik..betul i tell u..(beli kat pasar besar ipoh bunga itu, mura gak la).tp u jgn la wat sume dulang bunga susun keliling..mmg la jd byk..u wat la susun2 kt corner je ke,bhgian depan/belakng ker...

pastu nk jimat lg, bekas2 tu sewa..beli mhl except u leh jual balik ke?ngeee

tp penah gak i tgk org sewa bekas /kotak silver mhl..isk2

journey of a lady said...

owh btw..saya de kawan area subang/putrajaya leh wat fresh flower..arga dia range 50-60 kot xsilap..klu nk let me know ek

Ashizu said...

on the flowers tu maybe u can cut skit.i punya hantaran i guna papermum dgn white peacock.i spend less then 50 utk 7 dulang tu.papermum ni bunga dia gebu2 so guna dalam 3 kuntum je utk satu dulang.

nRelate

nRelate