Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Saturday, June 12, 2010

nak sangat...

aku memang nak sangat kahwin dekat dewan,

macam dewan bankuet mbsa tu ke..tapi parents tak bagi, and diorang mahu di rumah jugak.

here are some of my concern dewan over rumah.

DEWAN

1. beraircond. paling penting, taklah aku masam aje nanti.
2. majlis nampak tersusun and kemas.
3. kalau hujan bagai-bagai kenduri tak effect.
4. ada dewan yang dah siap sound system.
5. bole buat slideshow... beshnyeee...
6. nak pasang red carpet pun senang
7. yang paling penting, lepas majlis tak payah pikir macam mana nak kemas dah

RUMAH

1. lebih meriah. saudara mara ada tempat melepak.
2. lebih mahal, sebab khemah sahaja minima 3k. tu pun dah habis cut budget. belum masuk sound system lagi...
3. concept majlis lebih santai.
4. rumah berselerak selepas majlis.
5. terdedah kepada kemungkinan dimasuki pencuri ketika majlis.
6.kepenatan yang berganda, before and after majlis
7. cuaca yang tak menentu. kalau panas takpe, kalau hujann??

Hari tu message mak, mak betul ke nak buat dekat rumah. nanti sepah..

Mak reply, takpe kita upah orang kemas...

Cuba lagii.....

Pagi semalam message ayah, dewan komuniti bukit damansara sewa rm800 aje.

dengan harapan dia paham yang memang aku ni berharap dapat kahwin dekat dewan. dia reply ringkas aje..

jauh.

huwaaaaaaa....

hari tu pernah berbual dengan Ayah, entah kenapa dia asyik ingat aku akan nikah dekat Masjid aje..aku ingatkan aku nikah dekat rumah, bukan ek?

dua abang atas aku nikah di masjid...so memang tak tau boleh ke nikah kat rumah. i mean, memang boleh la kan.. tapi macam mana ek?jurunikah nak layan ke nikah dekat rumah kalau hari tu dia ada banyak majlis.

kompius..

sesiapa yang tau, sudi-sudi share ye.

10 comments:

hana yoriee said...

ololo..ciannye dia..tu laa..byk pro n cons kalo wat majlis kat dewan or kat umah..bergantung pada kite je..yg bab nikah kat umah tu, hana sendiri pun tgh compius whether boleh or tak nikah kat umah kalo peak hour@ day..haishh..

si kecil said...

cik durruz, saya pon mengalami kekompiusan tu jugak. tatau nk buat kt dewan ke rumah.. saya mcm prefer umah. masa majlis nikah still kena buat kenduri kt umah..walopon nikah nya di masjid atau rumah. huhu..konpius konpius

cik ieza said...

yg pasal jurunikah tuh..aritu ade gak tanye kat jais if jurunikah masjid negeri tuh dah full cmne? die kate xpe...nanti if die dah pnuh bole dtg jais balik n nanti die akan bg jurunikah yg lain...
if xde gak nanti die akan bg contact no imam pulak...but slalu nye imam2 nih bz skit...
hopefully this can help =)

my note said...

ader pro n con klu uat kat mana2 pown, tp klu dh parents nk uat kat umah.. kena ikut jugak walaupown ati x mau.... xpe2.., pasal juru nikah 2, leh jer mintak juru nikah dtg umah, tp kena berbincang dengan jurunikah, sbb jurunikah bagi setiap daerah ader 10 org.., dlm 1 masa jurunikah leh ambik 15 org jer..., bincang elok2 ngan jurunikah, insyaAllah.. nikah boleh kat umah.. (harap dpt membantu )

BuNGaKRiSTaL said...

hai awak.. saya pun berimpian yang sama dengan awak.. nk wat resepsi di dewan.. dengan segala kebaikan yg awak list out tu, saya pn pikir bnda yg sama..

tp... my parents also same as yours! nk wat kat umah.. huhu.. selepas dah beberapa kali pikir, akhirnya saya akur jgak dengan kehendak mereka.. saya redha.. mungkin ini salah satu cara yg saya dpt buat untuk menggembirakan hati mereka.. maklum ler saya ni anak perempuan tunggal family..

insyaallah majlis saya akan berlangsung di rumah.. so, how about you dear? :)

farahfatihah said...

dear, sy kawen pun kat umah huhuhu nikah pun kat masjid ... xpe la jnji semuanya selamat...

Durruz said...

hana, majlis kat mana?dewan ke? member cakap kena book tok kadi awal-awal. hehehe...

si kecil, macam mana?dah ada jwpn? kita b2b ni, tempat pun jadi isu kan. hehehe...bridezilla sungguh. hekhek..

cik ieza, thanks for the info. sgt membantu. atleast tau masih ade peluang nikah @home. kuikui.

my note, thanks =) sgt membantu info dr u.

bungakristal, hyee!! jumpa rakan senasib plak.tulah, i pun kena redha jugakla nak buat dekat rumah. harap dpt menggembirakan parents. tapi jauh di sudut hati nak dewan. hahaha...

farah,
yup.janji semua selamat.Amin.

didieadila said...

tringin nak buat kt dewan jgk..uhuk2..tp ble fkir part sedara mara lepak tu,akhirnya buat kt rumah la kot sy ni..huhu..

LyaNa HaNiff said...

my dad pun macam tu.. dia sanggup nak spend lagi banyak sbb dia nk kat rumah supaya semua saudara mara boleh datang.. dia kata time ni la nk eratkan persaudaraan.. i rasa if guna marquee insyallah dapat rasa mcm dewan..boleh letak portable aircond.. and khemah tu bertutup.. cuma perlukan kawasan luas je la

Durruz said...

didieadila,
me too...but no choice. sedara mara i banyak dtg dari kampung.buat dekat dewan karang dorg ingat grand sgt.tamo dtg...my parents' concern..

lyana,
kan.. kita nak jimat pun die tamo..nak spend lebih pulak.. hihihi. tapi i khemah biase aje.. kawasan dpn rumah kecik..kalau rumah dpn padang beshnye kan....

nRelate

nRelate