Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Monday, August 3, 2009

Buying a house

gambar hiasan

again, the topic is about buying a house. i find this as a very important thing to share with everybody. As buying a house is not like we are buying sayur-mayur di pasar ataupun membeli kain baju di supermarket.

it must worth every single penny.

here some date & guidelines that might help you in future. hopefully it will help you to estimate / budget everything.

25 May 2009

Pay booking fee. Biasanya kalau kita tak jadi dorang akan refund balik duit,tapi mayb bukan sepenuhnya lah. Dorang akan ambil RM500 camtu sebagai processing fee.

Selepas dah bayar deposit ni, dah boleh gerak lah cari bank yang sesuai. Biasanya kena tengok pada BLR.lagi rendah, lagi kuranglah bayar nanti. And, developer ni selalunya dah ada panel bank dia. just kena tengok pada brochure.

Sign s&p bila dah dapat offer letter dari bank, macam aku kes lain sikit, aku sign di hari yang sama dengan hari aku pay deposit. so to play safe, pastikan korang tak sign s&p masa bayar deposit kay?

Selain tu tengoklah apa yang developer offer, kadang-kadang dorang buat pakej, free itu ini..s&p free, loan agreement free. salah satu taktik dorang nak lakukan rumah, so kita kena ambil kesempatan jugaklah dengan benda-benda macam ni.

7 July 2009

Hari paling gembira. Sebab finally aku dapat offer letter dari bank. Sungguh berliku and mencabar okay. Sebab aku ambil staff loan, so memang proses dia lagi panjang dan menyeksakan. Dah dapat offer letter, boleh lah bayar another 10% sebab loan biasanya financing up to 90% aja. Masa ni boleh lah sign s&p *sepatutnya camni la* hehe.

8 July 2009

Aku panjat Menara Public Bank depan KLCC, untuk uruskan hal insuran rumah. So bawa sekali lah stamp hasil RM10, offer letter, s&p copy untuk submit pada bahagian SDC. Officer tu cakap processing day adalah 2 hari. dalam hati dah niat, hari Isnin kena call balik ni. Then MF dan aku bergerak ke branch Jln Raja Laut. Submit semua document yang dia nak, for them to open our file. =)

Memang aku sedikit rush di sini, sebab nak kerja due date. Developer bagi 2 bulan dari tarikh s&p, since aku sign s&p on the same date bayar deposit, so memang tinggal lebih kurang 2 minggu aja tolak cuti semua.So memang bahaya kat sini lah kalau sign s&p awal-awal, lebih terdedah pada penalti/interest.

14 July 2009

Aku call officer SDC, tanya macam mana. Dah keluarkan instruction letter pada lawyer ke? Memang panas lah hati aku, rupanya lawyer sorang ni dah expired professional indemnity dengan PBB.hangin lah aku.kenapa lah officer ni tak beritahu awal-awal. which is aku rasa, benda tu 5 minit aje kalau dia nak check. Then, atas bantuan ramai pihak, aku tukar lawyer kepada Nik Saghir.

16 July 2009

Follow up lagi dengan officer tu, good news instruction letter dah keluar pada lawyer. masa ni kitorang dah menghela nafas lega.syukur sesangat.

So tambah tolak, seminggu jugak lah lawyer siapkan loan agreement, selepas aku ni sibuk sana sini call. cuak seyh...sudah hampir due masa tu. Developer bagi masa 2 bulan sahaja dari tarikh sign s&p, kalau tak siaplah penalti.huhu

25 July 2009

Sign loan agreement, surat pajak geran tanah pada bank. Selesai sudah.Memang lega sangat-sangat bila dah sign loan agreement.So sekarang pass semua pada lawyer nak advise bank nak keluar duit macam mana. Aku dah malas nak sibuk-sibuk.

6 January 2010
So many things happened in between the date. Later i'll story okay.
First cheque release by Bank, payment cover up to the latest finance request by developer. Gembire sangattttt....satu pemulaan yang baik untuk tahun baru ini. Walaupun it is the date where my loan due aka expired. tapi tak kisahlah keluar cheque very very the last minute pun, asalkan tak payah buat write up request for extension period... yippieee~

So setakat ni jelah dulu aku share dengan korang, until theres more update to share.~ Kesimpulan yang aku boleh buat, tak boleh nak harap aje dorang ni prepare untuk kita, kena selalu follow up, biar sampai dorang muaks dengan kita.hehe...


papai~

4 comments:

kirana said...

beli umah ka tner dik?
mmg bahaya sign spa awal2 tu..ehhe
len kali jgn buat lagi nooooo

eh staff loan tu maksdunya apa?
sbb akak ada baca POS umah lelong..org ni wat staff loan..maksudnya ada special offer ke cmner?

Durruz said...

beli kat nilai impian kat tepi tol pajam tu.
tula, sy maen sign aje s&p, tatau apa-apa. mujur lah sempat setel semua b4 dateline.huhu

staff loan tu cam loan dr kempeni kita. cam sy kerja public bank, so amek staff loan dengan staff rate dari public bank. kalau umah lelong tak pasti offer dia macam mana. tapi selalunya kalau beli dengan developer, developer akan offer free itu ini kalau amek panel bank dorang kan, staff loan pun akan dapat benefit cam tu jugak.

desulfurizationfactory said...

adah,

baiknya ko share benda2 ni.. terima kasih, terima kasih (walaupun takde plan nak beli rumah lagi tapi inshaAllah berguna masa2 depan).. hmmm kalau ko duduk n9 nanti lagi jauhlah kita..

aku nak tanya beberapa benda yang tak tercapai oleh pemikiran aku;
S&P
SDC
PBB

tu apakah hahahah... maklumlah aku ni bukan orang finance/account..

dan kalau campur interest berapa percent lebih tinggi daripada harga rumah?

desulfurizationfactory said...

akulah itu: fazleen :D

nRelate

nRelate