Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Thursday, July 30, 2009

syurga kami

Malam Selasa lepas, dah selamat sign loan agreement rumah dengan lawyer. Aku amek firm Nik Saghir as my lawyer, alhamdulillah. so far semuanya nampak elok aja. dari hari dia dapat instruction letter dari bank, lebih kurang seminggu juga dia proses. takla lama sangat, seperti di war-warkan oleh ofismate aku, kononnya berminggu-minggu. memang buat aku frust jugaklah masa tu..sangat berpotensi kena interest dari developer lah gamaknya.mujur dapat sign before end date, syukur.

lama jugak aku melepak dengan lawyer aku. dari pukul 9 mlm, sudahnya pukul 11 lebih baru habis. masa tu mata aku and Mai dah tahan-tahan gak ngantuk. tapi layankan jelah lawyer ni, suka bercerita dan bertanya. Dia pun banyak share info dengan aku, terutama bab-bab investment hartanah. to be true, aku minat jugak dengan investment macam ni, cuma masanya belum tiba lagi. bak kata MF, yang satu ni pun tak settle-settle lagi.berbual dengan dia gain a lot jugak lah.. yang paling penting, kerja makan gaji memang tak boleh bawa kita ke mana, kena ada side investment or bisnes jugak to survive.

Kalau korang masih muda, elok beli cepat-cepat. Sambar awal-awal. hartanah ni makin lama makin naik harga, tak macam kereta, lama-lama jatuh nilai..so beli mahal-mahal pun tak guna. hehe.

Rumah aku insyaAllah siap by early 2011. hari tu pergi pun dorang masih construct phase 1, walhal aku phase 2...Sekarang ni pun dah berangan-angan kitchen cabinet semue, wardrobe , what not..hehe

so ni ada lah sikit-sikit gambar show house yang boleh di share.

betul-betul depan pintu, simple je kan


ruang tamu

dry kitchen, ske sgt meja tepi dinding tu
wet kitchen, kecik je.cukuplah, bukan rajin sangat memasak.hehe


dining, aku berangan nak letak gambar-gambar yang pernah aku tangkap, ala-ala gallery kat ruang yg dinding

ni pulak bilik tidur tetamu

master bedroom.
wardrobe impian.hekhek. kalau semak, memang malu!

famili area, tp kitorang punya syiling tinggi. tak dapat nak bayangkan macam mana nak pasang kipas nanti.

sorilah gambar tak sharp, guna hp saja.hehe

p.s: Member aku pun tak lama lagi akan dapat kunci rumah dia, tu lagi hip hip horrayy..

Thursday, July 23, 2009

majlis impian

hari ni saja nak membebel pasal majlis impian aku, dengan harapan MF bacalah kan.hehe..dulu masa kecik-kecik, sbb tengok Ziana Zain kahwin tukar-tukar persalinan aku pun rasa nak jugak lah kan... Aku ade jugak datang kenduri dia dengan mak aku, saja sebok-sebok.

tukar-tukar baju, kejap kimono, kejap saree, kejap gaun, kejap cheongsam....wahhh...aku memang suka sangat lah...tahun lepas pun aku ada cakap kat famili aku, nak kawen nnt nak pakai kimono jugak..hehehe..mengade kan? along aku cam malas je nak layan. hehe..

tapi, now i come to my sense. aku tak berminat dah nak bertukar-tukar pakaian.cukuplah sekadar persalinan nikah, reception aku dan bertandang nanti..3 pasang dah cukup. and kesemua pasang ini aku plan nak buat sendiri aja.. malas nak sewa-sewa. yang aku berkenan, sewa sudah 6 ribu...adoi yaii....so tahun depan mmg nak kena pergi bandung..!!

pasal deco-deco yang lain aku tak fikirkan sangat lagi...just google-ing untuk mendapatkan info.hehe..

aku suka aja baju pengantin yang kain nya meleret..hehe...tak tau panggil apa jenis macam ni, kiranya kalau aku lalu boleh bersihlah lantai tu aku sapu...tapi mungkin kena reconsider, sebab kenduri kahwin aku mayb buat di rumah aja...mayb bukan dewan apetah lagi hotel.

ala-ala gaun impianku

aku suka kain jenis macam ni, tapi kain apa ye ni? sorilah aku memang fail bab jenis kain ni, kalau korang tau, silala share dngan aku kay..hehe

Wednesday, July 22, 2009

Kain saree

Aku tak pasti mana nak dapat kain macam ni kat Malaysia ni, cantiknya yg amat. betul-betul terpegun.. Sila bayangkan dalam bentuk baju pengantin instead of saree okay?

sila nangis ramai-ramai tengok betapa cantiknya kain saree SEASONS neh...


Monday, July 20, 2009

tak menang tangan

banyaknya kerja kat opis sekarang, sampai tak menang kaki tangan dibuatnya,

blog pun banyak yang nak di maintain.so mestilah ada kalanya, ada yang terbiar tak berupdate. tapi tulah hakikatnya bila rajin sangat buat blog-blog berlainan.

previously, when i started this blog, aku cuma fikirkan tak mahu campurkan blog wedding prep aku dan blog harian. sebab, takot isinya memualkan and wat orang jelik pulak baca. so buat blog lain, sapa nak baca, bace. xmo sudah..hehehe.

so here, aku sudah lama jugak tak research pasal wedding prep, jadi di sini tiada apa nak di updet. nantilah, kalau aku punya lebih masa.hehe..

anyway, wedding date hari tu sudah ada. tapi hanya untuk pihak aku aje. belum diskas pun lagi dengan sebelah sana. jadi biarlah rahsia, belum official pun lagi. tapi punya wedding date sendiri dah cukup tuk buat diri ini bersemangat (waja ke?) untuk kumpul duit lebeh lagi..

yehoooo~!

blog aku yang takde unsur-unsur jiwang, picisan roman iv . tapi kalau boleh mual jugak, xtau lah.hahah

Friday, July 10, 2009

bilik #1

ohh... i heart this deco..

ini gmbr kahwin kakak kpd Maisarah. i hope she dont mind me sharing it here..

mayb i shud add in word S.I.M.P.L.E in my wedding approach. sangat suka yg simple2 aje.. bukan pemalas, tapi dari dulu tak suka serabut-serabut. biar simple, tapi tetap tampak menarik.

less is more.


congratulation mallissa & azizudin

Thursday, July 9, 2009

pelamin #2

source
another type of big size chair, hehe. boleh tak aku ni? more focus on the chair itself rather than the deco.

the deco is simple, and yet looks very nice. but dont know whether, i want pink color ada dekat pelamin aku nanti. and pelamin ni macam tak makan space sgt. sebab aku sukakan yang simple 1 backdrobe panel will do for me..and side by side flowers dah cantik sangat dah.


p.s : ohh, semalam sudah settlekan housing loan, only till bank part- insurance and etc. still waiting for bank to instruct my lawyer. hopefully dis lawyer will do full-hearted job.hehe.

yey! im going to Kedah this weekend for friend's wedding.! cant wait...

Monday, July 6, 2009

huuuh!

It's been one month over, nearly two i guess. It is so tiring getting the approval of my housing loan, its too late to give up, i've signed the s&p.

huge sigh. here and there.

i cant think of anything, not even a single piece of decoration, no more google-ing over designs of kitchen cabinet, what i can think of right now, only PENALTY that i might get due to very-very late approval.

sigh again.

she'd told me, the developer is able to tolerate, by giving discount and etc.how far the toleration will be, that is still blur on my site here.where to find $$$$ if the penalty is nearly 10K.

again, sigh.

anyone ever been in same situation like me? did u manage to discount your penalty?and how do u do that??

Friday, July 3, 2009

Wedding Checklist

in blue: latest update

slowly will update. just want us to be on track of our own wedding. hehe

found this on the net! it might be helpful for us.

but need to add in and remove here and there, which is applicable to Malay Muslim wedding concept.


My wedding approach is simple, spend only within the budget.

1. nikah, sanding & bertandang date
- confirmed

2. kursus kahwin & legal docs
- kursus: done

- hiv test:
- borang:

3. venue
- nikah & sanding : home
- bertandang : home

4. catering & canopy
- shah alam : on survey
- bertandang : his family

5. pelamin & decor
-
shah alam :
nikah:
sanding:booked. to meet her somewhere in October.
- bertandang : on survey, his family

6. photographer
- nikah & reception : booked, 30% paid

- bertandang :
booked
- pre-wedding : on own.
- post-wedding : shutterspeak's contest prize.

7. videographer
- nikah & sanding : booked, to pay another 1k before end of july.
- bertandang : none.


8. wedding outfit
- nikah :
(her)first fitting on 30 july. alteration needed.second fitting after raya
(him)sampin and kain bought
Tudung nikah & veil on survey
- sanding : design on survey
- bertandang :
50% paid to the vendor. confirm Kebaya.

9. makeup

- nikah & sanding : booked
- bertandang : booked
- inai : no idea :P

10. favors
- nikah : on survey
- sanding :

all guest : on survey
rombongan family : on survey
maintable : on survey

- bertandang :

all guest : his family
vips : his family
maintable : his family

11. bunga pahar
- sanding :

- bertandang :

12. hantaran
- for him : 1/9 completed
- for her : 2/7 completed
- decorator :
- bracelet tunang: done

13. rings
- his :
to collect on August done, name engraved
- hers : done. to engrave name done, name engraved

14. invitation card

- DIY in progress

15. cake
- sanding :
- bertandang :under caterer

16. tok kadi
-

-

17. handbouquet
- nikah :

- sanding :
- bertandang :

18. guest list
- half way done.hehe


19. ceremony, entertainment & kompang
- shah alam : only kompang.
- bertandang :
- cd of favourite songs :


20. pengapit
- sanding :
- bertandang :


21. dresses for family
- shah alam :
- bertandang :

22. wedding heels
- nikah & sanding & bertandang :

23. event itinerary
-


24. wedding props
- bungga manggar

25. spa treatment
-

26. facial treatment
- on going

27. honeymoon plan
- ticket booked

28. bilik pengantin
-cadar bought
-others on survey.
-deco:

credit to whitelacetale









Thursday, July 2, 2009

baju #3

jatuh cinta dengan kebaya indonesia ini...kalau design baju akad nikah macam ni pun nice jugak kan. tapi untuk aku, lebih prefer lengannya cukup2 dan kecil di hujungnya...


yang ni sangat-sangat cantik, tampak elegan..

source

yang ni pun aku suka, kain konsep ala-ala gaun, tapi top nya kebaya....anyway, im looking for silver macam ni lah....


ohhh..i really-really need to go to Bandung...!!!

nRelate

nRelate