Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Thursday, March 15, 2012

Labour experience

Aku tau sedikit terlewat.eh tak, sebenarnya sebanyak terlewat nak post pasal labour experience. Baby Reyhana pun nak masuk 4bulan dah next week. Tapi sebagai catatan kenangan. esok dah tua belek-belek blog (erks?), boleh igt balik saat2 genting melahirkan baby Reyhana.

18-Nov-2011

Pukul 6 lebih bangun solat subuh rasa semacam ada air mengalir. Cek-cek tengok.. ada air keluar dekat kaki. Warna jernih & tiada bau (air ketuban). Masa tu terus kejut MF, masing-masing blur. dah time ke ni?

But then, tunggu jugak bunyi 'pop' macam ade sesetengah org cakap kalau kembar air tu kan. sampai habis solat siap mandi nak pergi hospital. no more air keluar. since masa tu dah 38weeks. both of us decided pegi terus hospital jelah. dalam kecemasan sempat suruh huda bbm gambar gerai nasi lemak.

teringin nak makan nasi lemak sgt2. masa tu pk... janji dapat makan ni. nak bersalin lpas tu bersalin lah...thanks babe! dapat aku baham nasi lemak sambal sotong. slurps!

berlakulah lencongan instead of pergi hospital, kitorang beli nasi lemak. tapi lepas tu MF terus pecut pegi hospital.

i keep telling myself. i can do this. padahal tak start real pain lagi. hehehe. contraction baru bagi salam ghitu...

sampai hospital, doktor cek ada bukaan 1cm. dalam hati....oiii jauhnye nak sampai 10cm. kena tahan ward due to leakage. but air ketuban is still enough for baby.

the next day, doktor cek lagi, still bukaan tak banyak, and they start to induce me every 6hours camtu. second induce pun sama. still bukaan tak banyak. contraction makin kerap. siap pegang2 dinding tahan sakit. stress pun ada setiap kali doktor/nurse cek memang bukaan tak banyak. walaupun aku dah menggigil tahan sakit kat situ.

but i keep telling myself. this isnt the time yet.ini belum sakit kaw-kaw lagi ni. because i still can bear.

19-Nov-2011, 10pm

Doktor check whether the 2nd induce ada perkembangan tak. still same. masa tu rasa macam nak nangis pun ada. huhu...and they brought me to labour room for 3rd induce. after all the procedure induce and masukkan epidural, sebenarnya memang tak nak. tapi doktor konfiden cakap awak tak tahan ni. tensen aku! so ambik jela. aku boleh tertidur. MF too. gila betul! dah 3rd induce pon tertidur. because i was too tired. :(

at 12.30 macam tu doktor datang cek. still no more opening. and heartbeat baby drop to 50. Seriously, memang aku nangis time tu. Nak sangat-sangat deliver normal. Tayah contoh jauh-jauh lah. Mak boleh lahirkan 6orang anak. kenapa aku tak boleh?

eventho kitorang masih boleh try for normal, sebab doktor bagi 12hours after 3rd induce. suka tak suka. nak tanak kena beranak jugak. in the end, tengok heartbeat baby sgt2 tak stabil kejap tinggi rendah. kitorang end up decide go for c-sec.

20.11.2011,

Jam 140 pagi Reyhana selamat dilahirkan. Alhamdulillah. syukur sangat2.

siapa cakap operate tak sakit, meh aku cubit! beranak mana yang tak sakit. either normal or operate ada sakitnya tersendiri. untuk kes operate, until now masih sakit lagi. tapi percayalah. still boleh bear kesakitan tu, insyaAllah.

Bak kata Mak, sabarlah. Bukan senang seorang anak nak beri syurga buat ibunya.

InsyaAllah nanti cita perihal berpantang pulak!

TIPS: Untuk kurangkan rasa sakit time kena seluk/ cek bukaan. tarik nafas dalam-dalam masa nurse masukkan tangan. cuba tahan nafas atau curi2 nafas masa proses tu. InsyaAllah pain dia taklah teruk sangat. Masih boleh tahan ;)

tapi kalau suruh aku lalui lagi now, tak dulu kot....grgrgrgrgrrr....

Selamat bersalin buat semua rakan-rakan/bloggers yang bakal bersalin tak lama lagi. Semoga dipermudahkan. banyakkan berselawat, istighfar, kalau boleh mengaji quran lagi bagus. InsyaAllah, Allah bersama-sama org yg sabar.

Sunday, March 11, 2012

Reyhana dah pandai meniarap!

Yeay!

Alhamdulillah!

First time dia berjaya meniarap, was at 12.30 midnite on our 1st anniversary, 18Feb2012. Tiada hadiah yang lebih bermakna, thanks Reyhana.

Anak mama sangat sweet. She made it twice. Yang first dia macam blur and senyap je. Me too. Second time dia try lagi, and terus menjerit-jerit gembira. Hahaha. Aku pun kecoh siap kejut husband yang dah tido bangun.

Lepas tu... dia as normal cuba meniarap lagi tapi tak lepas. tak tau miracle apa malam tu dia boleh. hehe. Apa pun anak mama ni memang sweet sangat.

And now, alhamdulillah. dah tak susah dia nak turn badan. cuma die belum pandai rolling cam hindustan lagi. dah pandai sok bentang toto tidur atas lantai la kita ye Reyhana. Say babai to katil...nooooooo!

sobs


Gambar Reyhana meniarap @nursery. Sent by nursery owner. ;)

Reyhana now 3months plus. Semoga anak mama terus mencuba sesuatu yg baru. Mama sayang dia. Love!

nRelate

nRelate