Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Friday, April 20, 2012

Reyhana 5 months old today!


Alhamdulillah. Hanya pada Allah seluruh kesyukuran dipanjatkan atas kesihatan & perkembangan yg baik for baby Reyhana.

Hari ni Reyhana genap 5 bulan. She is happy growing baby. Another 1 month to go for exclusive BF. Mudah-mudahan murah rezeki Reyhana. Mama kena kuat semangat! yeay!

I wish to share some BF tips, macam mane nak banyakkan susu?

to be true, 3 days at the hospital memang susu sangat2 kurang. kalau dapat meliputi base botol (pump method) pun macam dah gilang gemilang. pencapaian terbesar. memang rasa down, nak2 bila hantar susu dekat nursery, nurse tanya banyak tu je ke susu? senyum jelah.. dalam hati macam kena cakar jugaklah..

terkenangkan susu kolustrum yg sgt2 penting utk baby. kuatkan semangat jugak...

Kepentingan susu kolustrum:
"kolostrum di ibaratkan sebagai suntikan imunisasi pertama yang diperolehi oleh bayi sebaik sahaja dilahirkan dan mengandungi antibodi dan sel-sel hidup yang mampu menyelamatkan bayi sebelum diberikan imunisasi formal. Selain SIgA, ianya juga mengandungi Lactoferin, Lactalbumin, Glycoprotein, Cytokines dll) yang membantu melawan virus, bakteria, jaundis, alergi dan toksin." - http://www.babynme.com.my

nak kenal pasti susu kolustrum, warna dia kuning-kuning cair. and memang tak banyak pun. tapi sebagai first timer, memang tak reti kan so memang risau sangat2 baby tak cukup susu.

masuk hari ke dua, terus mintak husband belikan horlicks 3in1, sikit2 minum horlicks. sebab nak banyakkan susu. tapi still sama. seciput je susu yang keluar.

hari ketiga dah boleh keluar hospital, terus ajak husband beli susu formula.. tapi tak tau cam mana on the way tu tak teringat langsung nak beli.. And reyhana time tu belum bole DF, so memang sua botol je... kelam kabut pump..

Alhamdulillah. ada jauh lebih banyak dari sebelum.. =)

TIPS:
1. Minum horlicks sampai dah xleh pandang paket horlicks
2. Banyakkan minum air.
3. Makan sayur sawi for every meal.
4. Tengok gambar/ video baby sambil pump. Bunyi macam pelik, tapi cubalah!
5. Berdoa minta pertolongan Allah

dan sehingga hari ni Reyhana kekal minum BM shj.

*BM : br*ast milk, BF : br*ast feeding, DF: direct feeding.

nRelate

nRelate