Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Sunday, October 31, 2010

november

its November tomorrow,

and it is special among all.

welcome November!~

p/s: bersiaran dari Shah Alam, tengah babysit my adik. hoho. will update wed preps later ;)

Thursday, October 28, 2010

See you, next February!

Ok, begini.. After reading his photography blog..as he officially announced that he wont be around taking photo next year.

aku macam terkejut, walaupun when we first met dia dah bagitau but he can still cover my wedding. sebab wedding aku february,

february bila? hmmmmm

jadi, sebagai customer yang kepochi, aku email him. ask..

"is it true, u wont be around next yr? so xdapatla i merasa u tngkp my wedding photo..." ayat nak sedih je hujung-hujung tu.

dengan pantas die reply. consider pantas, kurang dari sejam. wohoho..

"Eh i ade la till April, def. will be at your wedding :D"

ok macik suka...reply balik "lega..."

so, i really hope i'll be meeting u. next year february. insyaAllah.

Wednesday, October 27, 2010

december brides!

super LOW PRICE

FOR HANTARAN!!!

little-flower-pot

aiyark. jelesnye..

february brides, tade?

menjemput...

i know it is still early.

tapi to some of my friends, sudah ku khabarkan..

harap sangat dapat jumpa korang nanti.

that explains why aku invite korang this early, paham?haha..

save the date~!

the real true, aku ada sejumlah kawan. tak tau nak kata ramai sangat ke sederhana ke. tapi, kalau boleh, yang pernah berkaitan dengan aku dulu-dulu, aku takmau dorang tertinggal dari list jemputan..

so i decided, kena bgtau awal. and dah pesan, ni jemputan dari aku korang..kalau aku terlupa tag fb nanti *kotla kan*. maaf..but u must know that, u r invited..

insyaAllah tinggal lebih kurang 3months 3wks 1 day bersamaan 114 days to go!

buckle up ur seatbelt!

Sunday, October 24, 2010

Untaian tasbih

Dulu pernah ada entry aku, doorgift nikah.

click here

Tasbih dah selamat beli. Color biru & hitam shj yang paling menarik minat aku masa tu. Gambarnya takdelah. karang x suprise pulak. hehe..Beli dekat Wisma Yakin, tingkat 1. ada dua kedai tasbih dekat situ...yang hujung dekat corner tu ada lagi banyak choices, tapi aku beli dekat kedai yang satu lagi. kedai tu kecik aje, tapi ada tasbih yang aku berkenan...and abang tu pun baik and sanggup kasi turun bila beli in bulk. harga satu rm5, tawar-tawar dapat kurang lagi.

kalau nak tau, berapa kurang dia bagi.. email ye.

last-last aku rembat semua tasbih jenis tu color hitam and biru. =)

nak cerita proses survey aku, memang lama jugakla untuk tasbih ni. tapi specifically aku banyak survey online je. and tak jumpa pulak yang berkenan and harga murah..

so last survey aku di Mydin, selepas banyak baca dari bloggers tasbih di sini murah...

tasbih @ Mydin,Putrajaya

paling murah boleh dapat rm1, kaler hijau lembut. tapi dia macam keras and static,tak sedap pun kot nak pakai...nak yang cantik sikit, harga dari rm2.90 macam yang di atas..

aku teringin nak upload gambar tasbih aku tu. sebab di mata aku cantik sangat..tapi nanti basi pulak. takpe, tunggu dah kahwin aku share ye kawan-kawan....

Saturday, October 23, 2010

Pillow, tak payah jahit!

Found this on the net, buat pillow, tapi tak payah jahit.


Hehehe. pelikkan :P

nampak macam senang aje, trylah click here

Friday, October 22, 2010

persalinan pengapit


3 dari nya sudah selamat diberikan kepada ketiga-tiga pengapit. tinggal sorang lagi belum diserahkan. macik tuh tengah enjoy di singapore :P

i bought these dekat Jalan TAR, kedai mana tengok lah sendiri pada plastik tu...malas nak sebut, karang macam promot pulak...aku rasa bagai ditipu-tipu. tapi takpe lah, dah settle satu perkara yang pentingnya..

nasihat aku, before korang pergi membeli, clearkan minda dengan apa yang korang mahu sebenarnya...

and pastikan, itu betul2 apa yang korang mahu...

i bought all these for items, and additional kain baju sanding in 1 hour only. sebab Kak Wa ada hal nak make upkan pengantin, so dalam 1 hour, i dont think its enough untuk pilih-pilih kain..

aku perempuan kot....

walau macammana pun, kain yang dipilih tu OK, cuma i wasnt satisfied, sebab SA tu tak betul-betul membantu. sepatutnya, bagilah tau berapa meter yang sebenarnya aku perlukan untuk sepasang baju perempuan for example...

naseb kain dia cantik.kalau tak swing mood tengok pengapit nnt. hakhak..

designnya pula, lelaki baju melayu lah kan. jangan nak gedik-gedix buat tuxedo pulak ye. :P
or baju melayu coat...overr koo...pengapit perempuan, aku serahkan mengikut kebijaksanaan masing-masing meng-design. but always remember this rule:

1. jangan over shine pengantin ok :p
2. do not forget rule no 1.

miahahaha.

p/s:my bad, aku tak ingat pun exactly tone color baju sanding aku. huhuhu....tawakal ajelah

Wednesday, October 20, 2010

deli-cious!

larik sekejap dr topik kahwin...


tempting gilak kan?
i mish u.
mish u
mish u.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
FOOD




Monday, October 18, 2010

Sampin Songket BAK

Sampin ke samping?

entah. aku pon tak pasti.

at first, aku memang tak mau share lagi benda ni. banyak benda aku tak plan nak share awal-awal. maybe bila dah kahwin,

tapi bila fikir-fikirkan...belum tentu dah kahwin nanti ada masa nak berblog. mungkin masa tu info semua pun dah basi.

Sampin h2b kami beli di Bak, Angerik Mall Shah Alam. Buat yang tak biasa, Angerik Mall ni sebelah aje dengan SACC Mall, cuma mungkin tak famous mana, so jarang-jarang lah nampak org pergi.

After peluh jantan semua keluar meronda kat Jalan TAR, still kami tak jumpa sampin yg sesuai untuk MF. puaslah mencari color sampin tu, dah jumpa seakan-akan...corak pulak tak sesuai.. tak berkenan,

dah jumpa corak berkenan, color pulak tak seperti yang kitorang nak.

dah jumpa corak ok. color ok lah. HARGA PULAK TAK SESUAI. hanginnn. berbulan-bulan jugaklah mencari sampin.hehe

actually yg cerewet sgt tu aku, MF relax aje.huhu.

so our final destination was Bak, Angerik Mall. Bak ada jual kain, buat tailoring, and sampin too...range harga dari paling murah sampai puluh ribu, erkkk...pejadah sampai puluh2 ribu, jahit dengan benang emas agaknya :p

so, harga dia ok. corak bunga tabur dia tu aku suka sangat. color pun menepati. terus MF rembat..dapatlah kurang sikit after tawar, and then terus beli butang baju melayu. senang..setel dah!

Friday, October 15, 2010

toughest months

these final months, will be the toughest among all.

i still remember, when i first started this blog.. that time, Diah pun belum kahwin lagi. hehe... dan serius, all those days banyak berlalu, tanpa aku betul-betul menitik beratkan soal wedding sendiri. tahun 2009 aku habiskan dengan mengsurvey shj, yelah ko nak book..nak book..igt orang nak layan ke?huhu..

separuh tahun 2010, dihabiskan dengan mem-booking, di mana semua vendor masih dirahsiakan..kecuali satu. kalau korang perasanlah kan... tapi sejak beberapa case dengan seorang vendor, i rather not to reveal any of mine. bila dah reveal siapa, nak cerita ketidakpuasan hati di blog sendiri pun dah rasa macam takde ruang...

it takes me 2 years to prepare for my wedding, tapi wedding biasa-biasa shj. bukan bermakna lama sebab grand :p

tetapi, sejak dua menjak ni, dah lain lah rasa...setiap saat dekat office fikir pasal wedding. rasa macam banyak benda tak sedia lagi. yelah, dengan vendor dah settle book, tapi bukan habis di situ je.. the final months ni lah nak follow up, macam-macam.

dah sampai tahap..tak larat la weyhhhh... tapi memang seronok, tak tipu! plan wedding sendiri, memang seronok. silalah plan wedding korang sdn bhd ye...hehe.

what i expect this coming months:-

1. baju nikah siap cantik, anggun, seperti yang digaris panduan kan..
2. prosuder pernikahan lelaki+perempuan selesai dengan senyuman..
3. baju sanding my site adalah seperti yang di request, penatlah makan hati tengok orang jahit tak macam kita request. huhu..
4. sketch pelamin mini dari vendor A, pelamin sanding dari vendor B
5. help out h2b mencari vendor pelamin dia...
6. kad kahwin - dari design sampai ke proses edaran..
7. bunga pahar, bunga telur, bunga-bungaan..
8. doorgift majlis????? aaaaaaa....stress kejap!
9. doorgift nikah .. yang ni hampir lega.
10. photographer + videographer = takde ape kot nak kacau dorang :p
11. prewedding photoshoot
12. bersiapkan rumah kami???grgrggrgrgr.....
13. hantaran- barang2 hantaran, and penggubah hantaran.
14. belum lagi masuk hias bilik pengantin whatsoever..
15. DUIT untuk kesemua yang di atas....
16. TURUNKAN BERAT BADANNNN....paling mencabar nehhhhh..

pasal item ke-12, tak sabar aku weyhhhh... nanti special entry untuk ini, insyaAllah. sekadar berkongsi.

ade yang aku tertinggal ke? tolong ingatkan. hehe

doakan kami kuat ye kawan-kawan. mwahhhhhhh!

Kad kahwin


Dalam banyak-banyak progress perkahwinan, buat kad kahwin adalah antara yang paling aku tunggu-tunggu, a few reasons,

setiap kali dapat kad kahwin dari orang, rasa teruja sangat tengok nama diorang tercetak atas kad kahwin, so setiap kali pun aku feeling-feeling sendiri, kad kahwin sendiri macam mana nanti.

and yes, the feeling masa menjemput, and letting the whole world know that i'm getting married, really soon.. menambahkan keterujaan.

hari tu, masa email bos and the whole teammates beritahu plan wedding & cuti 2011 pun dah senyum sampai ke telinga. rasa bahagia sangat. nak-nak bos reply ringkas yang bermakna.."congratulations!!" haiii, haruslah kan kembang sedulang hati, pandai-pandai assume bos dah approve cuti. hakhak!

masa menjemput nanti lagilah excited nya..

kalau yang dijemput datang, bertambah-tambahlah kembang berbunga hati. =)

Kad kahwin aku simple aje, the cheapest in town kot. Hoho. Personally aku rasa, kad kahwin bagi yang mahal-mahal pun orang buang aje. Cukuplah ada info penting-tarikh, majlis siapa dan map. .. tapi terpulanglah, buat yang ada duit extra boleh aje nak buat kertas keras, or yang sekeping >rm2. macam yang bajet ciput macam aku ni, i settled with something yg sederhana.

tapi kad aku yang sederhana, tak bermakna aku ajak-ajak ayam je tau! huhu.

dah jumpa vendor kad kahwin, cuma masih malas nak cari sample design yg aku nak..tapi belum cukup rajin nak survey, like us, walaupun kenduri roughly 4 bulan dari sekarang.. memang nak siapkan cepat2, sebab masa wedding Yoi & Nadia nanti kitorang nak selit edar kad, bole camtu? haha..

p/s: haihhhh... nak tentu waktu nikah lepas asar/ lepas maghrib pun boleh feninggggg~

Thursday, October 14, 2010

Kalau songket....

Pasti warna ini yang aku mahu!

Tuesday, October 12, 2010

Procedure Perkahwinan.Ujian HIV [Bhg 2]

Telah selamat menjalani ujian saringan HIV. tetapi, ada sedikit perkara kelakar berlaku..

Aku and MF buat ujian saringan di Klinik Kesihatan Bangi, the nearest to us. For this clinic, ujian saringan HIV adalah pada hari Selasa & Khamis. Dari pukul 2-4pm. tak payah susah2 datang awal, memang dia tak layan, kaunter borang hanya dibuka lima minit dari pukul 2ptg.

We both tiba di clinic around 1.00pm, setelah puas merayau mencari klinik kesihatan tu. ya ampun...nama aje dok bangi...tapi klinik kesihatan bangi kat mane pun tak tahu... around 1.00pm camtu sampai, kononnya takpelah makan kat cafe diorang dulu sementara nak tunggu kaunter ujian saringan dibuka. sekali, tanya kaunter cafe tak ada. so just agak-agak aje kedai makan kat area mana... after nampak nurse pergi ke arah kiri. maybe area kiri ade kedai makan..

so kami pun pergi lah, sekali sampai aje kat area tu...tak sampai 2 minit dari clinic...lorhhhhh...area kedai makan tu lebih dari kitorang tau kot!!!! sebab aku hantar baju nikah dekat area tu. ada lah 5x dah kot pegi visit *bertekak* dengan akak tu..

punya lah xtau peta bangi macam mana..hehe.

we're back to the clinic 1.40, dan menunggu dekat front seats, punyalah nak merebut no giliran kan... cuba bagi panggung wayang front seats, mau? sorryyy rela tak tengok terus wayang! lebih kurang 1.55pm, akak kaunter 1 tu jerit kaunter ujian saringan HIV dibuka, aku yang kebetulan tengah memandang tepat muka akak tu, terus melompat dari kerusi and meluru, takde masa nak tarik2 MF, laju je aku ke depan. OKlah, dapat giliran kurang dari 5. hehe..MF pulak tengah baca-baca paper, tak perasan aku dah siap2 beratur. hehe...

tepat pukul 2.00pm...seorang brother klinik tu buat announcement..

"semua pesakit HIV boleh beratur di kaunter 1!!!"

heck!!! apekah?ni bukan ujian saringan aje ke...ok..ok..aku salah kaunter ke??, sempatlah tengok kiri kanan and gelak-gelak dgn MF. HAHAHA. ape punya annoucement lah,

kitorang semua buat ujian saringan aje ok. bukan pesakit-pesakit. sabar jelah dengan brother tu...

so here the steps, ni kalau buat di bangi ye. tempat lain tak tau.

1. beratur di kaunter ambil borang. *tips* duduk front seats, kalau nak lagi bagus berdiri betul-betul dekat area kaunter, nak confirm-confirm dapat no 1...silalah berlegar-legar tak kurang dari 2cm dari kaunter sambil bergayut dengan hp untuk cover...
2. lambat 5 minit, nescaya anda beza 20 giliran dengan orang pertama, mahu??
3. isi details dalam buku ledger *feeling macam buat akaun dekat sekolah* and dapatkan no giliran serta borang ujian saringan..
4. isi borang, tak payah tergesa-gesa. sebab lambat macam mana pun, kalau no giliran korang 1..tetap no 1...
5. bawak borang tu semula ke kaunter, and bayar rm1 per head. selepas pembayaran dibuat, korang akan diberitahu bilik mana.
6. ok lepas tu, masukkan borang dalam bakul merah, dan tunggu no giliran anda.
7. sakit tak buat ujian HIV, jawapannya tak sakit...tapi sempatlah berkerut dahi aku tadi.
8. result terus dapat time tu, and dapatkan satu salinan keputusan ujian.
9. boleh balik rumah sambung tido. hehu~

semuanya selesai pukul 2.20, amacam?cepat tak? ehehehe

Monday, October 11, 2010

Seri Pengantin kah?

Pagi tadi, on my way to office, at the SKVE toll gate, bayarlah tol macam biasa..

and then, mamat toll gate tu tetiba cakap, "kak, kawan sy ckp akak cantik..!!" muka excited gila, aku pun macam nak xnak jelah layan, kot-kot orang nak ngorat.. *perasan*

sekali tengok belakang dia, kawan perempuan okeh.

HAHAHA. dah berseri-seri pengantin sangat ke muka aku ni.

plissss jangan pudar bila tiba waktunya nanti. dah awal-awal sangat naik seri, risau pulak hilang seri masa majlis nanti..

aku pun sengih gila-gila lah lepas tu, sebelum beredar *dah tutup tingkap time ni* cakap terima kasehh kat budak tu. sambil senyum-senyum bangga.

tak pernah okeeee orang puji aku cantik. HAHA. nak-nak pagi2 muka tengah bangun tidur, pagi Isnin pulak tu..

Intan cakap dia nak pitam dengar. ceh, jeles la tu!!

Saturday, October 9, 2010

Reception theme, berubah?

yahhhh.. not so long ago, i texted Kak Wa, boleh tak buat pelamin macam gini..macam gini...

dah lama i nak pelamin macam tu, but expecting the cost must be very high, i dont even dare to ask...my parents both agree dengan pelamin yang i nak...especially my mom, being so supportive. kalau orang kutuk idea aku pun, die yang pertama pertahankan, i love u mak!!!

sambung cerita Kak Wa tadi,she replied me, and say yes. i was hoping, harga masih sama. and schedule a meeting with her, and met her on last Friday.

i explained to her, how the pelamin should looks like, the seating chair, the backdrops, flowers...

and my final question, was....how about the price?

hehe. the shocking answer. price remain!!!!.. glup... like seriously, betul ke ni????? tapi takla aku tanya kan, mampos die tak berkira terus naikkan harga, nangis time-time tu jugak...

alang-alang sampai sana, terus amik ukuran baju and sketched design baju pengantin aku dan MF. and hari selasa ni nak pergi beli kain dengan Kak Wa. tu yang seronok, bole beli sama-sama, pilih sama-sama...

but the colors remained....

Friday, October 8, 2010

Ratu Sehari 12


my final ratu sehari *maybe*. =)

bulan 1 akan keluar lagi kan? by that time, i dont think i'm going to buy any..

love all the deco.. theme reception pun ade dalam coverage.

price is rm23, barang makin mahal nowadays. nak bayar tadi, pujuk hati. takpelah...ini last. ni last... ;)

Monday, October 4, 2010

Procedure Perkahwinan [Bhg 1]

Salam all~

We are about to start with procedure nikah kahwin, h2b dah pergi ambil borang nikah dekat pejabat agama siang tadi. itu pun selepas puas kena bebel. haha. tup tap, die senyap tak reply sms. rupanya pergi pejabat agama ambil borang. heehee!

So next week, we are up for HIV test. Heard that, the result is valid for 6 months. tak berupaya menangguh lagi...and kalau boleh nak cepat-cepat settle..heehee...

Panduan permohonan bagi lelaki dan perempuan boleh dilihat di website JAIS.

Both of us fall into category two;

Kategori 2: Lelaki dari Negeri berlainan dan akan bernikah di
Negeri tempat perempuan. (Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur,
perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Negeri
Sembilan)
1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri
terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan
kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan. (lelaki)
4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda.
(lelaki).
5. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan
mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
6. Pihak perempuan akan mengisi borang.
7. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
8. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
9. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
10. Hantar borang ke Pejabat Agama. Pejabat agama akan
menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat
Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang
ada.
11. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang
selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara
pernikahan anda.

lain-lain category, boleh tengok di sini-alshahir.com.my

Dan ini pula senarai Klinik Kesihatan yang terlibat dengan ujian HIV test di sekitar Selangor.

sini!

p/s: tadi call2 clinic tanya pasal ujian HIV, hurmmm..entah apa teammates(Chinese) aku fikir agaknya...hihi

entry khas untuk MF, biar dia gelabah sikit. hakhak~ Bak kata Angah, tanya je dia...nak kahwin ke tak ni???

Friday, October 1, 2010

...

gotta sleep early.

esok bakal ayah mertua datang beraya (berbincang?)

p/s: ya Allah, rindunya hati pada arwah bakal mak mertua. =(

Checklist: Kurang dari EMPAT

Sticky mode. Scroll down for the latest updates

Kurang empat bulan dari Majlis kami,


1. Contact tempat berlangsung majlis, dan lengkapkan segala dokumen yg diperlukan.
- majlis nikah/sanding @ my home Shah Alam.
- bertandang @ Seremban
- dokumen kebenaran berkahwin in progress by MF.

2.Tentukan menu, dan anggaran kasar jumlah undangan.
- by parents.

3.Tempah semua keperluan, jurugambar,juruvideo, kek kahwin, dll.
- jurugambar: 30% deposit paid
- juruvideo: 50% deposit paid
- kek kahwin: kedai cake tu tutup masa kitorang pegi aritu, other option pulut kuning
- kad kahwin: paid rm50 depo, waiting for the design
- baju nikah: fitting by early november.
- baju sanding: bought kain dengan Kak Wa, by end Nov boleh fitting rasanya.
- pelamin mini: 30% deposit paid
- pelamin sanding: theme finalize, 0% paid :p
- pelamin bertandang: tak jumpa lagi....

4.Pilih jenis bunga tangan dan warna, jurusolek dan pedandan.
- bunga tangan, belum decide.
- makeup: Kak Ema kenduri belah aku(deposit paid). Kak Wa majlis belah h2b.


5. Memesan penghibur dan menyenaraikan lagu-lagu yang mengiringi majlis resepsi.
- kompang, dan silat mayb??
- lagu wajib Barakallah. lain-lain belum decide. but kalau boleh nak 100% lagu kahwin, or love song..bukan lagu tenda biru plissssss...atau sebarang jenis lagu 'kekasihku di sambar orang' hisshhhh

6. foto post wedding
- outdoor after wedding
- lokasi @ shah alam belum decide. act belum pernah survey.
- seremban? rasa cam nak pergi pantai ajeeee.hikssss

7. Rawatan diri dan kecantikan.
- punctually pergi facial once every month.
- scrub dah 1x dekat spa. but totally tak selesa, baik aku scrub sendiri dkt rumah.
- spa belum
- mary chia program: baru nak start balik weekend ni.
- gym: yes! konsistenly pergi..

OK dah! phenat......

nRelate

nRelate