Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Friday, August 27, 2010

Jangan Kahwin yg 6

renungan bulan ramadhan,

buat peringatan kita bersama,insyAllah.Mudah-mudahan jauh kita dari sifat ini..

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.


5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.

*taken from Tok Wan's fb

Saturday, August 21, 2010

rumah chomelku.

ahha....semalam, tak kerja, managed to settle few things,

first, meet up dengan akak tailor, and finalize everything. story pasal ni, nanti aku cerita in detail ;). so as of now, ill stick to her first, kalau horrible jugak..tumpang lalu, ya ampun...aku pergi cari designer terus... hoho. marah tak usah nak kira, untuk insan-insan yang sudi menemani aku menghadapi kesusahan pasal baju nikah ni, thank u so much!! u know who u are...

then terus shoot nilai, nak berbuka di sana, di mana? nanti sekejap lagi...

since dah sampai sana, tengok rumah kami alang-alang.jarak nilai to bangi dalam 15-20 minutes, oklah. taklah jauh sangat pun kan nanti nak pergi kerja. ;) jalan semua dah buka, we passed thru our house yang chomel itu, tapi tak singgah. sebab malas. hihihi....tunggu dah dapat kunci nanti siaplah!!!. :p

there are few reason why we bought this house, first near to his kampung halaman, iaitu seremban, so easy for us to go back selalu tengok ayah mertua. altho its a bit far from my family shah alam, tapi takpelah...sekarang hgway skve dah bukak... rase macam hari-hari nak balik shah alam...hehe. nak-nak bulan puasa ni kan, rindu masakan mak and wan...ohh sedapppp!

and of course price wise, when we bought the house harga rumah still affordable, mane mampu weyh aku nak beli rumah dekat puchong masing-masing dah cecah 400K - 500K, rumah teres ok! so being relevant, we bought rumah dekat nilai, with the price masih lagi mampu lah, 290K with the size of 24x75, big and spacious for us to build our family, insyaAllah. ini pun aku dah rasa mahal sangat dah..yelah, beli rumah come with commitment berpuluh-puluh tahun kan...

hari tu aku pergi tanya, rumah contoh sudah cecah 500-600k... erk, normal teres sahaja kawan-kawan. but biasala, properties memang grow fast. masa under construction harga lain, siap aje terus melambung naik...siapa kata rumah dekat nilai murah sangat-sangat? hurmm..aku tak setuju. murah pun, buat calculation jugak lah nak membayarnya. untuk aku lah, orang lain aku tak peduli. ever since sime darby took over nilai impian, i can see nilai sekarang dah bertambah maju. dah nak buat tesco ko! hakhak. walaupun masih ada banyak bangunan-bangunan torn kaler pink tu...hisshhhhh. tak suka..

and ada special rebate masa tu for early purchaser..takdelah sampai ratus ribu discountnye.. up to 10K. tapi tak dapat pun banyak tu, sebab beli tak cukup awal. hehehe....but alhamdulillah, kami betul-betul bersyukur, after jerih perih, bergaduh nak settlekan pembelian rumah ni, and now, when i see it, sudah tegak berdiri, i feel so relief. only people who close to me, tahu macam mana aku berusaha mendapatkan rumah ni. hohoho.

so kawan-kawan, take the opportunity kalau developer offer itu ini, you wont be getting it kalau beli rumah atas tangan orang lain, hanya developer sahaja yang tawarkan macam2, so nak jimat, cari developer. ;)

entrance, baru lagi rasanya naik.

and after that, we sempat singgah nilai, hikss sampai pukul 7.00pm masih lagi dekat nilai, beli a few more things for wedding. and did some survey for doorgift, ahaks, doorgift paling terabai setakat ni, sebab aku belum pernah kisah. haha. tak senonoh.

so, after that we headed to Thai Steamboat, dekat Giant nilai. kalau anda masih ingat entry ni, aku makan dekat That Steamboat Ampang, sekarang sudah dekatt... cawangan dorang yang ke-9 ;).
so b2b yang dah penat shopping dekat nilai, boleh singgah berbuka di That Steamboat, anda pasti takkan menyesal. hakhak.

mane nak cari kitchen cabinet murah ye kawan2?

Wednesday, August 18, 2010

Beaded chiffon silk



Hye All,

I open this item for sale, since im not going to use it,

Beaded chiffon silk,
off white color,
2 mtr long,
bought at Gulatis.
bought at rm125 permeter.
price nego
contact me if ur interested.

durruss@inbox.com

cadangan: use this 2mtr sifon for baju, and buy another 2 mtr sifon kosong buat flowy kain ;)

tangis hatiku

i made a mistake,

now i feel like crying over it.

seribu penyesalan. how i wish, my decision, was not my decision,

and i follow back my heart.

now i need to face the reality.

girls, everything u decide, just follow back ur heart. i've learned my lesson.

kenapa setiap kali aku belajar dari kesilapan, bukan dari kesilapan orang lain (amek pengajaran maksud aku di sini)...tapi dari kesilapan sendiri..and kesilapan diri sendiri=kerugian. rasa macam nak menjerit aje...

marah.geram.sakit hati. semua ada...

designer?

Bersiaran dari office, ANYONE KNOW WHERE CAN I FIND DESIGNER,yg meningkAT naik, and most important..MAMPU DIBAYAR...sORI TuLISAN bESAR kECIK, liMITATION tO mY hP...hUHU...

Saturday, August 14, 2010

6months to go : facial

i know, i should be resting for the whole month, if u refer back to my prev post. hehe. nothing much to update about my wedding preps..

tapi post kali ini, is about facial... since, its 6 months to go, i wish to share mine. so b2b out there, can take benefit on this, hopefully.

im not one kind of person whom always go to facial, for some of my friends, facial is their monthly routine. macam aku, bila ada kelapangan and duit, and i will definately go! but for the 6 months left, i promise myself to make it a habit, every month must go!.. personally i dont suggest you to go, like a month before the big day...yang selama ni tak pernah pergi tu kan, its..its..its damn lot to extract. so pergilah 2-3 times dalam masa 6 bulan. and jangan cari pasal pergi a few days before your wedding. nanti muka bengkak and merah2 siapa mahu jawab?

so for mine, i went to Herbaline for rm88 package. the basic package, inclusive extraction, 2 masks, deep cleansing, and shoulder massage. dont ask me in details, sebab aku pun tak berapa ingat. hehe. but, kalau korang pergi sana they will provide treatment that suit you the best. ;)
i add on neck treatment rm30, ada massage for double chin and they apply mask bawah leher up to dada sikit so bagi putih sikit kulit.

www.herbaline.com.my

a part from that, they also provide you with 10min fish spa..freee ye kwn2... sangat besh and nyaman. it is trully recommended.

interior design of herbaline pun sangat-sangat menenangkan, i went to several body/face spa before, i can say, herbaline punya interior design sangat menambat hati and menenangkan fikiran. maybe u can open ur option and go for herbaline.

oh ya, they got special promotion now. datang berdua, and u got a chance to do facial up to rm138 tapi with price of rm99 only per pax.




Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

hye semua~!!

selamat menyambut bulan ramadhan, semoga tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya.

so, sebulan ni kami berdua cuti dari wedding preps. bole tak camtu?

hurmmm...

i'll be back after ramadhan okay, *see, mampu ke tak update sebulan??kuikui.tengok2 esok dah update. haha*

u all take care~~~

mowaaaaaaahxxx

Sunday, August 8, 2010

mood hilang...


i dont feel like sharing anything with anyone anymore. =( it brought me into a complicated situation, which only me and him understand. takkan kita nak bercerita in detail pada semua kan. dengan parents pun aku tak cerita benda ni. so let it be, simpan sendiri sudah.

kita pun takkan nak bercerita in deep our financial status, and how good/bad we manage our money..tapi siapa yang nak kahwin, or dah kahwin mungkin bole paham nak kahwin memang guna banyak duit..i think it works the same way to everyone, tiada siapa tak berhabis duit dengan kadar yang banyak untuk berkahwin, but it always back to your budget...

untuk si A..mungkin 15ribu sudah terlalu banyak...
untuk si B.. mungkin 35ribu baru kira banyak...
untuk si C.. 70 ribu baru dapat penuhi ur satisfactory level..
untuk si D.. tiada limit budget...

seberapa banyak yang dia habis, biar tuan punya badan shj tau..

dan paling tak suka orang buat assumption, kita perempuan guna duit bakal suami untuk itu ini... come on, i dont have to explain everythng in details to anyone...perlu kah?

gaji aku berapa. berapa kali bonus tahunan. so you can do the math?? macam tu kah?

and, paling tertarik dengan tips dari Diah,

"Rahsia kebahagiaan rumahtangga?
Rahsiakan segala2nya dari org luar :) "

walaupun aku belum berumah-tangga, tapi aku rasa inilah yang sebetulnya.. Thx Diah for the tips.

p/s: semalam annual dinner company, and our beloved tan sri chairman had announced up to 12.2 months bonus...haruslah aku tak dapat banyak tu kan.. kalau dapat, cuti setahun lah aku.
hakhak...

my girlfriends, i can only be real me..to my family, him and these girls..love themm..!
me and bestie...
we won table draw- mini fridge from HP invent, anyone interested of buying this???
my forth times in row win lucky draw. wink.wink.
it almost gets me into tears when listening to his own version of My Way song...
"regrets, i've had a few, but then again, too few to mention"
bukan semua orang mampu berjaya seperti dia, *kagum*


Saturday, August 7, 2010

his ring.

while im away, I'd managed to settle a few more things for my wedding.

h2b's wedding ring is ready to be collected 2weeks ago,

so there we go, to collect his ring and engrave name on it. too bad, my name was wrongly engraved to his, but we are still lucky, because of that we managed to slip my ring for waxing and polish for free.

mula-mula hangin jugakla, sapa tak mara,kena datang balik, sebab the ring have to be sent to factory back. so kena tunggu another one week. theres no rush pun for that, but malas nak pergi dua tiga kali for the same thing. thats why aku terkenal dengan perangai dah berkenan sambar. sebab malas nak peningkan kepala pikir dua tiga kali for the same thing.

As for my ring, ada dotted in yellow color all over the ring. dah tak macam white gold aku tengok.huhu..Even the SA tried basuh a few times pun masih tak hilang, its like it is permanently there. the early plan is us go back to habib, and get them to fix it. ... but lucky they engrave my name salah pada mulanya at his ring, sekarang i denda diorang to fix my ring as well. yang actually tiada kena-mengena dengan diorang pun. hehehe.

so last nite, we went to collect for the fixed items.

we arrived there around 940pm, and SA was willing to wait for us. and everything pun ok. cuma, i need to really2 confirm the wedding ring is mine, thru the certificate no. macam susah gila2 nak tenung solitaire to see over the certificate no. but its a quite good experience, and we're done around 10.40... kecian goldheart lambat tutup kedai because two of us..

overall, kami puas hati dengan Goldheart Mines services. TOTALLY RECOMMENDED!. go grab your ring here, i even get Goldheart box for my ring freeeeeee. haha. i was joking, and asking for the new box. mayb habib's box caused my ring covered with yellow dot.. tiba-tiba dia sungguh-sungguh bagi!. haha, so guys, memang besh kan. the wax + polish to my ring should have cost me one hundred plus...tp alhamdulillah.its free. baik kan diorang ;)

oh ya, we did asked about palladium ring to the SA, they have stopped producing it due to so many complain from customer. most of them sent back the item to Goldheart to wax. sebab very easy untuk calar. btw, the choice is always yours ;)

nRelate

nRelate