Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Thursday, January 28, 2010

'Good or bad, hard to say'

Once upon a time, there was a king. The king liked one of his followers very much because he was very wise and always gave very useful advice. Therefore the king took him along wherever he went. 

  One day, the king was bitten by a dog, the finger was injured and the wound was getting worse. He asked the follower if that was a bad sign. The follower said, Good or bad, hard to say'. In the end, the finger of the king was too bad that had to be cut. The king asked the follower again if that was a bad sign. Again, the follower gave the same answer, 'Good or bad, hard to say'. The king became very angry and sent the follower to prison. 

  One day, the king went hunting in the jungle.. He got excited when he was on the chase of a deer. Deeper and deeper he went inside the jungle. In the end he found himself lost in the jungle. To make thing worse, he got captured by the native people lived inside the jungle. 

  They wanted to sacrifice him to their god. But when they noticed that the king had one finger short, they released him immediately as he was not a perfect man anymore and not suitable for sacrifice. The king managed to get back to his palace after all. And he finally understood the follower's wise quote, 'Good or bad, hard to say'. If he hadn't lost one finger,he could have been killed by the native people. 
 
  He ordered to release the follower, and apologized to him.. But to the king amaze, the follower was not mad at him at all. Instead, the follower said, 'It wasn't a bad thing that you locked me up.' Why? Because if the king hadn't locked the follower up, he would have brought the follower along to the jungle. If the native found that the king was not suitable, they would have used the follower. Again, the quote 'Good or bad, hard to say' stands.

 

The moral of the story:

Everything that happens in this world, there is no absolute good or bad. Sometimes good things turned out to be bad things eventually, while bad things become a gain. 

Whatever good things that happen to you, enjoy it, but don't have to hold too tight to it, treat it as a surprise in your life.Whatever bad things that happen to you, don't have to feel too sad or despair, in the end, it might not be a total bad thing after all. 

If one can understand this, he or she will find life much easier. 

Monday, January 25, 2010

payday

its payday.

i feel like ..mau baling, berguling-guling dan menari-nari atas duit. i miss u so much $$$.

hehe..thats all for today.

papai!

Friday, January 22, 2010

Tuesday, January 19, 2010

my bro's wedd

im not in a good shape to update blog. batuk dan demam.tapi cuba juga. biar jangan basi.

last sunday was majlis bertandang my bro.alhamdulillah everything went smooth. from a to z. cuaca cerah and panas. no sign of hujan or mendung-mendung at all. food catering pun sedappp...bak kata wan (nenek kesayangan) sedapnya nasik sampai boleh rasa lemak minyak sapi. hehe...memang my famili and tetamu yang datang puji & puas hati dengan catering ni. Along cakap so far wedding dia pernah pergi, ni catering paling sedap kot. i cant deny. memang sangat sedap.and aku pun rasa begitu. my parents sudah plan mahu ambil yg ni saje for mine nnt,sebab memang dah tau sedap. even ayah MF pun tanya sapa caterer ni. which made me segan kejap.hehe.. ;)

we chose blue-white for my bro khemah. reason, biar tampak lelaki. motiff??? pasang khemah semua malam jumaat tu. the 3 days were all the way hectic day... malam jumaat and pagi sabtu bertungkus lumus adik beradik,sedara,and jiran siapkan doorgift and prepare kenduri arwah nenek yang meninggal beberapa bulan lepas. dalam 1 bag we gave kerepek pisang, kerepek ubi, and bahulu. so we packed all these into small packets and sumbat dlm goody bag. some of the bags are packed with sweets. reason, mak suruh bagi pada ibu-ibu bapak-bapak yang bawak anak. but end up, everything jumbled up together. so ada yang dapat gula-gula. ada yang tak. :p sebagai ganti, we gave kids sweets dalam small box atau lolipop. ikut rezeki masing-masing. hehehe. ayah is a bit traditional, so for saudara mara, we gave them bunga pahar with some kerepek inside the goody bag. for rombongan pengantin perempuan, we gave them potpuri

in the middle, goody bag. it looks nice, tapi leceh nak melipatnya.

untuk membasahkan tekak yang kering di hari panas, ais krim disediakan untuk tetamu. tinggal beratur aje. i myself makan 2kali... i heard some ada yang makan 8x. hahaha...tapi memang sedap pun. dibuat dr gelatin halal...and taste like ais krim mc-d .

along dengan lori aiskrim.cousin yg bertungkus lumus edarkan goody bag tengah makan aiskrim sebelum mula kerja.
perasa pilihan, choc plus vanila...yum.yum. lain-lain: choc, vanila.ayah and mak kesayangan hati.

it was a very simple wedding actually. only on oct macam tu both side decided on tarikh wedding which fall on 1.1.10. and kenduri our site on 17.01.10. so it was a bit rushing jugaklah kan. but our family memang sangat gembira, walaupun preparation dia hanya took 2months macam tu tapi semuanya lancar and each of us berpuas hati. syukur alhamdulillah dengan setiap pertolongan dari Allah and kerjasama dari semua pihak. ramai yang datang, sampai mak risau lauk tak cukup, tapi nasib baik...just nice aje semuanya.hehe

famili besar. tapi ramai lagi yang tak masuk dalam gambar.huhu

my only photo of the day. nasiblah jadi camera girl kan. ;)

insyaAllah, MF's famili will come early of this febuary untuk menetapkan tarikh kami pula. hehe. kami ada satu tarikh je dalam fikiran. haha. harap-harap okay semuanya. ;)

Wednesday, January 13, 2010

semuanya cantik!!!

siapa yang suka tengok aje benda cantik, mesti nakkkkkk jugak betul x.

here, majlis pertunangan Aida gadis melayu. cantiknya.*gulp*

suka dulang hantaran cmni. mesti mahalkan....

aduhai pelamin...aida yang cantik manis. tp pointnya di sini, bukan dia. tapi baju dia. i always love silver. bila nampak silver wif beads penuh camni...tewos pengsan..
juga suka pada tudung dia. selendang ke ni ek?kat mana nak cari yang cmni?custom made ke?huhu

baju aida full. tp sy tak suka sangat design dia. nampak dia berisi kan?hehehe..i met her before, orangnya sangat2 kecil dan halus. hehehe.

papai~

Monday, January 11, 2010

remember, i'm a food lover.

so i chose chocolate fair over pameran pengantin.

hehehe.

i went to chocolate fair with MF. suka sebab ada banyak ceklat. sampai kelabu mata dibuatnya.hehe.but, aku berjaya kontrol rasa hati nak beli semua.

comel-comel isi nye. sebekas rm45.
bole buat hantaran, tapi tak gamak la i nak makan muka sendiri or bagi orang lain makan muka i.hekhek

small fundue. bole la kalau nak buat small party. sedap jugakla.tapi chocolate dia cam pekat sangat.

choc bar. yg kecil warna purple rm2, yg besar warna biru rm3.kalau nak custom made cover kena order 2 bulan sblm. aku suka yang warna purple tu, sebab comel aje. bole tempah disini

lalalalala~
papai.~


Thursday, January 7, 2010

pantasnya satu bulan..

i might be seen stubborn, rough, suka berlawak, but deep inside i'm fragile..

each time attended others wedding, deep inside i feel like crying..knowing my wedding wont be as i wished before. remember, it never come across my mind of having glamorous wedding.it will be just perfect if i could have everyone i love around me. surrounded by everyone i love and people who loves me.

i know.

siapalah kita nak menghalang takdir, melainkan redha dengan setiapnya.

but losing two person yang tersayang (arwah nenek and arwah mil), in one year.bukanlah mudah.i keep on trying untuk mengawal perasaan and live my life as normal. but definately everything is different now.

to share with you, i still remember first time nak jumpa dia (arwah mil). i was so scared. even dah sampai depan rumah, i asked MF to send me back.tamo masuk. sebab takut sangat-sangat she cannot accept me. blame drama-drama melayu for this!hehe. tapi MF cakap, takpe mak dia ok. so i took a very deep breath walaupun sangat-sangat nervous time tu.

seriously, dia memang tak seperti yang disangka. she was very good to me. orangnya ikhlas, hingga i can feel keikhlasan dia menerima i walaupun baru kali pertama jumpa. masa tu, i was still studying in UTP, selalulah dapat kuih raya dia kirim setiap kali anak dia balik kampung beraya.suka sangat tart yang dia bagi.gemok and sedap. some of my UTP friends pun mesti ingat tart ni.gemuk and gebu.punyalah suka, i can even finish half of the bekas kueh. hehe.sebab tu tembam gila-gila masa kat Uni dulu.hehe.

bila dah lama tak jumpa dia and rindu, aku akan tanya MF, mak awk takde ajak saya datang rumah ke? hehe,tak malu kan. so kadang-kadang ada jugakla aku muncul semak-semak dekat rumah MF tp tu pun kalau ayah izinkan. last jumpa adalah di alamanda makan johnny sama-sama, sebulan sebelum arwah pergi. dia cium pipi aku banyak sangat. memang tabiat arwah cium pipi banyak-banyak bila aku dah nak balik tapi kali tu lebih banyak dari biasa..tak sangka itu yang terakhirkan...if only i knew, i will hug her tightly and close to my heart...

esok, 8hb, genaplah sebulan, rasa macam baru semalam...i miss her so much..sangat-sangat.semoga rohnya aman di sana.dan harapku satu hari nnt kita dapat bertemu lagi.Amin. walaupun tak banyak memori bersama dia, tapi takkan ku lupa setiap satunya..

each time people ask about my wedding, aku rasa bagai runtuh and only if i can burst my tears out.moga perasaan macam ni akan berlalu.mungkin suatu hari nnt.

alfatihah buat dia dan arwah nenek.salam sayang.

Wednesday, January 6, 2010

bulan 12 adalah bulan kahwin.

OKAY, sudah lama tak update blog..

we first start with my officemate's wedding on early dec. that was the first time ever i attended Chinese wedding., more to come soon.. sebab ofismate adalah ramai chinese, but provided im invited to the wedding lah kan.haha... mmg agak loser lah, only after a month hanya mampu mengupdate tentang wedding dia.hehe.

i was so regret kerana forgot to bring Mike along with me.hanya sekadar menggunakan kamera compact sahaja.it was held at seafood bangsar. tapi, makanan yg dihidangkan definately lah bukan seafood.walaupun aku dan rakan-rakan berangan konon-konon dapat makan seafood. more to chinese food lah actually. but sedappppps sangat2. especially shark fin soup. and my teammate ajar macam mana nak bagi sedap.letak cuka and cili jeruk sikit. pergggghhhh... awesome!

masa bride & groom masuk. ni je aku dapat tangkap...huwaa..nanges okkk.dapat tangkap gambar hujung gaun bride aje..diorang ni jalan laju sangat. saat itu aku sangat-sangat merindui Mike..


funniest thing happen masa tu, groom's father nyaris-nyaris tertuang wine dalam gelas fakri and zabari.hahaha. but, kata 1Malaysia, the other chinese friend yang laju-laju cakap..jangan2.haha. =)

lauk petama kami. siap berasap-asap lagi tuh.niceee
shark fin soup.

groom-bride.

ramai-ramai bangun cakap yam seng.....panjang giler.dalam 1 nafas. memang aku terserdak-serdaklah kan kat situ.haha.pedulik!

doorgift yg comel.
dalam ada kek butter

berkongsi meja.

me and my teammate.

p/s: tiga gambar terakhir diambil dr Fakri. ;)


till then.papai~



nRelate

nRelate