Pages

Khasiat Susu Kambing

click pada iklan nuffnang saya kawan-kawan~

Thank You!

Hyee korang,

Thanx for reading my blog. From now onwards, all the post akan di schedule and di-auto publish kan bagi mengelakkan keciciran info.

Kalau ada comment yang tak berbalas, akan dibalas bila im back online.

Please acknowledge my photo if you plan to use it in your blog or etc.

Thanx again.

Thursday, June 25, 2009

baju #2

Sangat berkenan dengan design and cutting dia...

source

Wednesday, June 24, 2009

baju #1

found this!



Gotcha...sangat2 lah cantik...cair....cair sesangat...

MF, we need to find something similiar to this for you nanti. Sangat kemas dan segak. thats the word! i rela korbankan biru-pink demi putih silver ni youuuuu~

p/s: tapi kita sama-sama kena berdiet kalau mau cantik seperti di atas.hee hee!

Tuesday, June 23, 2009

pelamin #1

Sejak tengok Mawi kahwin dulu, i've been dreaming of having big size chair dekat atas pelamin jugak..memang betul-betul macam Cindralela lah nanti..hehe

tapi by the time aku kahwin nanti, i hope its not outdated yet. it is more or less like this sample. but i would prefer the one i see in Majalah Pengantin, not really side by side, but nicely put at the corner. About the colors pulak, i would prefer kaler kosong macam cream or white. and ade satu kaler contrast lain macam red rose. tapi basically the deco will be very-very simple sebab aku memang tak suka serabut-serabut, and tak mo orang kata pelamin lagi cantik dari aku nanti.hehehe

Monday, June 22, 2009

bakal-bakal pengantin

bakal-bakal pengantin dalam list tahun 2009.

yg terdekat sekali, Mat Jun & bakal isterinya. insya-Allah geng mekarians akan datang memeriahkan majlis dia 11 July ni...go Mat Jun! You r the first, hehe..bole pulak aku cakap cenggini, anyway, im happy for u...

next will be Huda & Fazli on this up coming 18 December...tinggal beberapa bulan lagi sebenarnya..rasanya preparation dia pun dah banyak jugak dibuat... semalam jalan-jalan kat PKNS Shah Alam. and jumpa satu baju kurung kaler silver...cantik..suka sangat siap dah berangan-angan nak pakai masa wedding minah ni nanti, tapi kedainya tutup..so aku hanya melihat dari luar cermin kaca jelah...

lepas tu, wedding kawanku yang sorang ni, tak bole dihebahkan kat sini, mampos aku kene pukul nanti.hehe...on 25th december...that was me who planned to get married first...hehe..tapi dia sudah sampai seru dulu. im trully happy for her.hehe...mau haru jugak la tengok preparation dia yang hanya tinggal 5 bulan aje lagi ni...

lastly, my brother-angah...aku tatau la mamat ni nak kawen bila sebenarnya. tarikh tak tetap lagi. tapi macam terdengar-dengar on 31st december aje...kena kerja keras la tuk wedding mamat sorang ni. tolong survey and siapkan apa patut...dari A to Z kena membantu..mau cuti sebulan la pulak aku lepas tu...hehehe


nanti picas nya aku updet kemudian lah, bila diorang dah kahwin nanti lah kan (obviously!)....

kesimpulannya, bulan 12 akan jadi yang paling kering untuk tahun ni. tu tak termasuk perkahwinan yang belum di-announce lagi...

buat bakal-bakal pengantin, selamat wat preparation!

Monday, June 15, 2009

Ring for ur love one

Mungkin dapat dikongsi info ini dengan semua..Antara faktor-faktor yang perlu diambil kira ketika hendak membeli diamond, either for investment or for own use. kata orang tua-tua, alah membeli menang memakai..selamat membeli...sekarang ada diamond promotion dengan GIA cert oleh Habib Jewel Up to 50% discount bebbb...moh kite!


image source

Know the 4 c's of diamonds before you buy

Anyone shopping for a diamond engagement ring should first acquaint themselves with "the four Cs" - color, cut, clarity, and caret. Some also include the fifth c, cost.

Color: With the exception of "fancy colored diamonds", the more colorless a diamond is, the more valuable it is. Jewelers grade diamonds on a scale from D (colorless) to Z (light yellow). Anything more yellow than D is considered fancy and is much more expensive.

Cut: Many people make the mistake of thinking that cut means the shape of the diamond. Rather, it means the way the diamond was faceted to allow light to reflect from it. In a well cut diamond, light enters the diamond and reflects straight back to the viewer's eye. Some cutters will sacrifice cut to create the largest possible diamond, thus making too shallow or too deep of a cut and causing light to "leak" out the sides and bottom of the diamond.

Cut can be something very difficult for a layperson to evaluate, which is why it is important to get an AGS Certificate or a GIA Certificate verifying the quality of your diamond. Cut is graded Ideal, Premium, Very Good, Good, Fair, and Poor. Generally you should seek an Ideal to Very Good Diamond. Budget-conscious shoppers may opt for good.

Clarity: Diamonds frequently have inclusions, or small flaws, air bubbles, scratches, or other minerals inside the diamond. The less inclusions a diamond has, the more valuable it is, and the more beautiful it is.
The scale for grading diamond's clarity is:

  • F Flawless - no internal or external inclusions.

  • IF Internally Flawless - no internal inclusions, slight external inclusions.

  • VVS1-VVS2Very Very Slightly Included - minute inclusions that are very difficult to detect under 10x magnification, even by an experienced grader.

  • VS1-VS2 Very Slightly Included - minute inclusions that are invisible to the naked eye and seen only with difficulty under 10x magnification.

  • SI1-SI2 Slightly Included - invisible to the naked eye, yet easily seen by an experienced grader under 10x magnification.

  • I1-I3 Included - inclusions are visible to the naked eye and affect brilliance.

Stones that are VVS2 to F are very rare and thus very expensive. Most couples will opt for something between SI2 and VS1, and will never know the difference.

Caret:This refers to the size of the stone. While some value caret above all, others prefer a small ring regardless of budget. If you're buying a ring as a surprise for someone, consider how flashy their other jewelry is. If they're not someone who wears a lot of designer labels or big jewelry, perhaps you'll want to opt for a smaller stone. This site has a very useful chart to see how the most common sizes look on a model's hand. Ideally, you'll be able to try on a variety of sizes within your budget to see which size looks best on you or your love.

Investment
While jewelers love to tell you that a diamond ring is a great investment, that's not necessarily true. Diamond's may or may not increase in value, but "antique" rings rarely cost as much as new ones do, because of wear and tear. Instead of looking at rings for their investment value, buy ones that symbolize your love, and that you'll want to wear for the rest of your lives.

Before you buy a diamond ring
Before you buy, ask the retailer to provide you with an AGS Certificate or a GIA Certificate. You'll also want them to verify that the stone(s) is not a conflict diamond.

source

Wednesday, June 3, 2009

Creative Wedding Card

You might want to consider dis as ur invitation card. So creative...and looks yummy too... Dont forget to invite me!nak ceklat bar freee...heheh~


Kilo!

Last weekend, pergi body treatment dekat Mary Chia. act, dis is one of my preparation for my wedding.saya ingin tampak kurus & chanteks dalam baju pengantin ku...hiksss. Sebenarnya lama dah tak pergi, last pergi pun January hari tu..i was like...mesti berat aku dah ENAM PULUH KILO ni...orr even higher??? sebab tak pernah kontrol diet, and main makan aje anything yang aku boleh pulun...and sampai kadang2 tertiddooo kepenatan dek mengunyah dengan amat sangat...

i was a bit suprised, timbang-timbang, my weight was only 56.5 kg! hehehe...i know, still berat..tapi still aku bersyukur sendiri, tak lah seburuk yang aku sangkakan...hehe!naek 3.5kg!..huuu~. So today onwards, aku mahu stick pada diet plan. NO MORE eating2 malam.. *walaupun semalam sudah terkantoi makan sampai buncit, dek tewas dengan godaan pasar malam*

tapi, what past is past...*pandaila ko* chaiyok! berusahae..

i found this photo over the net, kat one of blogger yg story about her wedding preparation jugaks...whitelacetale

i really2 fall in love dengan baju ni. soft blue and pink.geram tengok! rase mcm nak jugakkkk!chanteks kan kawan2. i might consider dis as my wedding theme...*chantek!fewit*

tapi,nak kain nyer labuh sedikit...yg laen dah perfect!




Monday, June 1, 2009

bulan dan madu

Wahhhhh...awalnye nk cakap pasal ni.haha.tak kira.nak jugak..tetiba ari ni terfikir..later on nk bulan madu kat mana ek? me n him prefer sumthing like pulau-pulau..romantiklah konon.hehe.so kena start survey ni, agensi mana yang provide pakej honeymoon yang best.hehe...

anyway, nak kahwin bukanlah di masa terdekat ni. tapi insyaAllah sudah ada dalam perancangan kami. dan tengah berusaha merealisasikan impian Qaseh. cewah!!

ada sedikit gambar yang hendak di share sama..



gambar di atas ni MF yang tangkap bagi melengkapkan borang permohonan loan rumah.sekarang masih menunggu lagi L.U.L.U.S atau tak. rupanya susah betul ek nak beli rumah. macam-macam prosuder, ada sahaja borang yang tak lengkap and benda tak sempurna..hikss.sampai kadang-kadang rasa nak give-up.

AND sekarang ni, surat yang kami hantar ke Branch Raja Laut last friday at 7.30pm masih tidak sampai ke tangan officer yang sepatut nye..duhh~. mana tah surat tu hilang..harap-harap pencarian officer tu berakhir dengan berita gembira. Masa kitorang sampai, branch dah tutup pun, hanya mintak tolong pak gad letakkan atas meja Manager.TAPI masa tu dia cakap, yang mana satu? ada TIGA kat cni..masa tu apa lagi...ngangala dengan MF..mane tau!!! dia pun tolong letak kat any of meja manager tu..and now..its gone missing!!*tabahkan hati*

kitorang dah seronok sangat dengan rumah ni, hee~ dah 2 kali pergi tengok show unit..hehe.MF pulak dah 4x pergi tengok show unit..so bole nampak la sapa yang tergila bayang sekarang.hehehehe

till the next post~


nRelate

nRelate